Foto: Claudia Koole

Schilderwerken met passie en een verhaal

STEENBERGEN - In een bibliotheek staan boeken en er wordt gelezen. Maar in bibliotheek Het Markiezaat Steenbergen hangen tijdelijk kunstwerken aan de muur met een eigen verhaal. Die verhalen hebben een eigen achtergrond waarover de makers vertellen.


Expo Van Gaans, Van Geel en Zaat komt voort uit een cursus tekenen en schilderen bij het Kunst Centrum Steenbergen van Marianne van der Meer. De cursus die door Diana van Gaans, Riet van Geel en Marianne Zaat al jaren wordt gevolgd, levert mooie en bijzondere resultaten op. Dat zijn er inmiddels zoveel, dat ze mochten worden geëxposeerd in de bibliotheek van Steenbergen. Diana schildert zo'n drie jaar bij Marianne van der Meer. "Ik wil een verhaal vertellen met mijn schilderijen", vertelt ze. "De kleuren bepaal ik zelf, die volgen elkaar op." Ze heeft een eigen atelier. Daar werkt ze momenteel aan een serie van tien engelen die samen een psalm representeren. Elke regel in de psalm is een schilderij. Diana: "Ik heb graag stilte bij het schilderen. Dan kan ik echt alles loslaten." Haar perspectief in schilderijen is goed. De kleuren, schaduwen en uitdrukkingen spreken. Over een poos gaat haar eigen website in de lucht.

Kleuren

Riet van Geel schildert heel gevarieerd. Haar beleving is ietwat anders bij het schilderen. "Ik haal er gewoon veel plezier uit. De kleuren maken mij blij." Jarenlang werkte ze als verzorgster voor dementerenden. Tijdens dat werk schilderde ze reeds samen met deze mensen en het waren ook de kleuren die haar toen al blij maakten. Die kleuren springen vooral uit haar grote werk Jip&Janneke, dat op de jeugdafdeling van de bibliotheek hangt. Het is een werk waar veel is aangebracht om ernaar te blijven kijken. "Ik heb hier wel zo'n honderd uurtjes in zitten, denk ik", laat ze weten. Op de volwassenen afdeling hangt een werk dat is gemaakt uit een opdracht om het pointillisme toe te passen, een schildertechniek eind negentiende eeuw waarbij stippen subtiel op het doek worden gebracht.

Maria

Marianne Zaat, oud bibliothecaresse bij Het Markiezaat, schildert zo'n vier jaar bij Marianne van der Meer. Eén van haar werken betreft Maria met kind dat tegengesteld is geschilderd. "Ik heb met Maria een band", vertelt ze. "Dat heb ik van mijn moeder meegekregen. Al mijn zes kleinkinderen hebben een Mariabeeldje gekregen. Een moeder met kind raakt me. Het schilderen doe ik echt uit hobby. Ik werk het liefst naar voorbeelden, om het beter te accentueren." Een ander prachtig werk van haar staat centraal in de bibliotheek waar klaprozen met een 3-D effect, omdat de verf dikker is aangebracht, naar voren springen.

Alle werken zijn tot en met 28 februari 2019 te bezichtigen op de afdelingen in bibliotheek Het Markiezaat aan de Blauwstraat 30 in Steenbergen.

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief