Foto: Gemeente Steenbergen

Inwoners bijgepraat over lichtregels van tuinbouwkassen

DINTELOORD - Wethouder Wilma Baartmans heeft donderdag samen met verschillende inwoners de tuinbouwkas van Van Marrewijk Tomaten net buiten Dinteloord bezocht. Hier vond een bijeenkomst plaats die georganiseerd was door de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB), de gemeente Steenbergen en de tuinder zelf.


Alle aanwezigen werden geïnformeerd over de regels rondom verlichting bij de kassen in het AFC Nieuw Prinsenland. Zeker nu er in de afgelopen periode weer drie nieuwe bedrijven zijn gevestigd, is er meer licht waar te nemen in de polder. Inwoners die hierover klachten hadden gemeld, waren op de bijeenkomst uitgenodigd. Aan de hand van foto's werd onder meer duidelijk gemaakt dat de lichtuitstraling ook erg bepaald wordt door het weer; bij laaghangende bewolking is het licht beter zichtbaar.

De regels over het belichten in de kassen staan in het zogenoemde Activiteitenbesluit milieubeheer. Omdat het AFC dicht bij het natuurgebied Krammer Volkerak ligt, zijn de regels hier een stuk strenger dan in andere delen van Nederland. De kassen zijn voorzien van schermen om de lichtuitstraling te beperken. Deze schermen zorgen ervoor dat er geen licht doorheen komt, maar ze moeten regelmatig open om het klimaat in de kas goed te regelen. 

Overdag mag er in kassen belicht worden met alle schermen open. Daar gelden wel een aantal regels voor. Zo moeten van november tot en met maart de zij- en bovenschermen helemaal dicht zijn tussen 18.00 en 24.00 uur. In diezelfde periode mag het bovenscherm van de kassen vanaf middernacht uur tot zonsopgang tot maximaal 5 procent worden opengezet. In de maanden april, september en oktober moeten de schermen tussen een half uur na zonsondergang tot 2.00 uur 's nachts helemaal dicht zijn. Ook dan mogen tussen 2.00 uur en zonsopgang de bovenschermen tot maximaal 5 procent worden opengezet. Van mei tot en met augustus is er geen bovenafscherming verplicht. Daarbij is de afspraak dat een glastuinbouwer 5 procent van zijn totale kasoppervlakte open mag zetten. Als de helft van zijn kassen niet belicht zijn, mag de andere helft voor 10 procent opengezet worden in de bovengenoemde periodes. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief