Voorzitter Toos van Merode en redactielid Liesbeth Franken bij dorpshuis Siemburg waar wekelijks Het Pompke met vrijwilligers wordt gemaakt.
Voorzitter Toos van Merode en redactielid Liesbeth Franken bij dorpshuis Siemburg waar wekelijks Het Pompke met vrijwilligers wordt gemaakt. Foto: Claudia Koole

Vrijwilligers dorpsblad vieren 50-jarig jubileum

Door: Claudia Koole Algemeen

KRUISLAND - Bijna elk dorp heeft een eigen dorpsblad met plaatselijke nieuwtjes om inwoners op de hoogte te houden. Het dorp Kruisland binnen de gemeente Steenbergen viert eind deze maand haar 50-jarig jubileum. Dat wordt groots aangepakt. Alle vrijwilligers zijn uitgenodigd voor een diner, waarna een receptie volgt. Er valt genoeg te bespreken want er is veel gebeurd in de afgelopen 50 jaar.

"Vanaf het zevende dorpsblad kwam de naam Het Pompke, genoemd naar de pomp op de Markt in Kruisland", vertelt redactielid Liesbeth Franken, die al zo'n 29 jaar het dorpsblad ondersteunt. "Piet van Boxtel, oud-directeur van de basisschool in Kruisland, heeft het opgericht in 1969 bedoeld om kerkberichten te plaatsen en voor het verenigingsleven. De mede-oprichters waren Jan van de Berg en zuster Alwina. Piet van Boxtel polste in 1968 al mensen voor het dorpsblad, dat goed werd ontvangen in het dorp."

Vakantiesluiting

50 jaar later zien nog steeds veel mensen Het Pompke graag tegemoet. Dat merkt de huidige vrijwilligersgroep zo nu en dan. "Oh ja, want soms krijgen we een klacht binnen waar Het Pompke blijft", laat Liesbeth Franken weten. "Dan zeggen ze, we hebben 'm al weken niet gehad. Maar dan is het vakantie en in vakanties wordt er geen dorpsblad gemaakt." Het huidige team bestaat uit een nietersclub met negen mensen, een redactie met vijf krachten, een Piekerpompteam met vier jongeren die - dankzij de opbrengst van dit cijferspelletje - mede de draagkracht bepalen voor het dorpsblad en dan zijn er ook nog vijf Pompbezorgers die wekelijks door weer en wind in het dorp en in het buitengebied de Pompkes huis aan huis bezorgen.

Geschiedenis

Franken: "Vroeger werd alles aangeleverd op briefjes en kladjes. Dan zaten we met typemachines alles over te typen. Dat was toen heel veel werk. Soms waren er ook weleens grappige dingen die gebeurden. Zo leverde een oudere man zijn papiertje in. Hij haalde zelf altijd oud papier op. Onderaan het kladje met tekst stond als afzender 'de hophaler'. Dat is leuk om te zien staan." Eén van de nieuwsberichten uit februari 1969 is dat het dorpshuis Musis Sacrum aan de Roosendaalseweg tot aan de grond toe afbrandde. En in die tijd was er de Pompentoto, de voorloper van de Piekerpomp. De eerste Pompkesdichter heet Peerke van Gastel en in september 1969 werd bekendgemaakt dat Piet Schetters zijn diploma gasfitter had gehaald.

Receptie

Maar ook tragische berichtgevingen bereikten het dorpsblad. In dezelfde maand september in het jaar 1969 verdrinkt oud-pastoor Wolff van Kruisland tijdens het zwemmen. Ook toen was er een oppas voor kleine kinderen. Mevrouw Hack startte in het aanvangsjaar haar eerste babysitcentrale in het dorp. Alle herinneringen kunnen nog eens besproken worden uit de afgelopen 50 jaar. Op 28 februari 2019 wordt van 19.00 tot 21.00 uur een receptie gehouden in dorpshuis Siemburg in Kruisland. Een gift voor Stichting Het Pompke als cadeau is zeer welkom.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief