Toenmalig wethouder Vincent van den Bosch in 2015.
Toenmalig wethouder Vincent van den Bosch in 2015.

Geldboete geëist tegen ex-wethouder Vincent van den Bosch

STEENBERGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag een geldboete van 350 euro geëist tegen voormalig D66-wethouder Vincent van den Bosch van de gemeente Steenbergen voor smaad.


Volgens de officier van justitie heeft Van den Bosch in de media leugens verspreid over vlogger Vladimir Hornicek. In november 2015 filmde de vlogger het gemeentehuis van Steenbergen waar hij de toenmalig wethouder tegenkwam. Van den Bosch gaf Hornicek een duw en noemde hem een dorpsgek, waarna de video het internet over ging. De film vormde uiteindelijk de aanleiding voor het aftreden van de wethouder.

Naderhand schakelde Van den Bosch de pers in om allerlei criminele zaken van vroeger van Hornicek aan het licht te brengen. Volgens het OM is hierbij sprake geweest van smaad en daarom is een geldboete van 350 euro geëist voor Van den Bosch. Voor de duw die hij de vlogger zou hebben gegeven is geen bewijs voorradig.

In een andere zaak, die ook maandag werd behandeld, vindt het OM dat Vladimir Hornicek samen met kunstenaar Peter de Koning vrijgesproken dienen te worden van belediging en stalking van de ex-wethouder. Volgens de officier van justitie bestaat voor dat laatste geen bewijs en hebben de vlogger en De Koning in de filmpjes die ze samen gemaakt hebben geen grens overschreden daar waar het om de term belediging gaat.

Over twee weken doet de rechtbank in Breda uitspraak in deze zaken. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief