Daniëlla Oomen-van de Kar en dochter Danique werken beide in de zorg.
Daniëlla Oomen-van de Kar en dochter Danique werken beide in de zorg. Foto: Selfie Daniëlla Oomen - van de Kar

'Tien jaar geleden was de zorg heel anders'

Door: Claudia Koole Algemeen

KRUISLAND - Afgelopen weekend werd de nationale open dag van de zorg gehouden in Nederland die officieel jaarlijks op de derde zaterdag van maart plaatsvindt. De zorg is een veelbesproken en beschreven onderwerp dat inmiddels veel wijzigingen kent ten opzichte van decennia terug. Een paar zorgmedewerkers uit de gemeente Steenbergen vertellen over hun werk, wat ze ervaren en waar ze tegenaan lopen vandaag de dag.

Daniëlla Oomen - van de Kar werkt bijna twintig jaar in de zorg. Ze is gestart als verzorgende bij mensen met een verstandelijke beperking in Roosendaal, Sterrebos. Momenteel volgt ze de opleiding Praktijkverpleegkundige, die ze dit voorjaar zal afronden. "Eerst heb ik binnen een woonlocatie als begeleidster gewerkt", vertelt ze. "En nu ga ik als verpleegkundige locaties af om cliënten en begeleiders te ondersteunen met medische handelingen en in medische zaken. De afwisseling in het werk is erg leuk. Niet één dag is hetzelfde."

Vertrouwenspersoon

Haar dochter Danique is eveneens in de zorgwereld gestapt sinds een paar jaar en heeft de opleiding Verzorgende IG afgerond waarbij IG staat voor Individuele Gezondheidszorg. "Ik vind de palliatieve zorg erg bijzonder", laat Danique weten. "Het is de laatste zorg die je kunt bieden aan iemand die de laatste momenten is ingegaan. De waardering en belangstelling die je krijgt van bewoners en familie is erg leuk. Je bouwt echt een band met mensen op, omdat je een vertrouwenspersoon voor hen bent."

Administratie

Dit herkent haar moeder Daniëlla, die dankbaarheid erbij benadrukt. "Je krijgt er veel voor terug, maar tien jaar geleden was de zorg heel anders. Mijn dagen zijn nu gevuld met teamondersteuning, verpleegtechnische handelingen verrichten, collega's scholen in deze handelingen, contacten met ziekenhuis of disciplines onderhouden, administratief werk doen, werkoverleggen bijwonen, zelf geschoold worden en het coördineren en monitoren van casuïstiek. Vroeger was er nog tijd om leuke activiteiten met cliënten te doen afgestemd op hun wensen en afhankelijk wat ze aan konden met hun handicap. Er is veel administratief werk bij gekomen en dit gaat van de cliënttijd af."

Hygiëne

Danique mist extra handen aan het bed waardoor er onvoldoende tijd is voor bewoners die niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Haar moeder kent de ongelijkheid in de zorgwereld. Daniëlla: "Er wordt vaak een link gelegd dat zorg alleen maar ontlasting ruimen en plasbroeken verwisselen is, en dat er veel gekwijld wordt. Maar het houdt veel meer in. De hygiëne in de zorg kan beter, bijvoorbeeld minder lange kunstnagels of lange haren opsteken en sieraden uitdoen. De salarissen lopen niet gelijk in de zorg. Het zou goed zijn als er meer handen op de werkvloer terugkomen zodat er weer tijd is om meer leuke activiteiten te gaan doen met cliënten."

De recente week van Zorg en Welzijn van Stichting RegioPlus richtte zich op potentiële zij- en herinstromers om te kiezen voor een baan in de zorgsector.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief