Dierenarts Mirjam Seuren bij een merrie en haar zogend veulen van 10 dagen oud
Dierenarts Mirjam Seuren bij een merrie en haar zogend veulen van 10 dagen oud Foto: Claudia Koole

Dierenarts Mirjam Seuren stopt na ruim 25 jaar

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Ze heeft allerlei dieren onderzocht, behandeld, geopereerd en genezen in de hoofdvestiging Dierenartsenpraktijk Steenbergen (DAP) en polikliniek Halsteren. Als kind groeide Mirjam Seuren op tussen de dieren met twee ooms die dierenarts waren. De liefde voor het vak was dan ook snel geboren.

"Op jonge leeftijd ging ik al graag met dieren om", vertelt dierenarts Mirjam Seuren. "Als de veearts kwam voor een ziek dier, stond ik erbij te kijken hoe hij het dier behandelde. Twee ooms van mij waren dierenarts bij wie ik weleens bleef logeren. Als er 's nachts een verlossing was, werd ik wakker gemaakt en mocht ik mee. Dat was natuurlijk geweldig om 's nachts samen met mijn oom op stap te gaan om een kalfje of lammetje ter wereld te helpen. Omdat ik niet snel bang was of iets eng vond, mocht ik mijn oom regelmatig meehelpen. Ik weet nog goed dat hij een keer gebeld werd om naar een klein geitje in barensnood te gaan, maar voor een verlossing bleken zijn handen te groot. Een keizersnee was relatief duur en niet zonder risico. Toen mocht ik met mijn kleine handen voelen hoe het lam lag en het op zijn aanwijzingen verlossen. En het lukte! De kick die ik op dat moment kreeg was zeker mede doorslag om dierenarts te worden."

Pups

Mirjam Seuren heeft een poos boven DAP Steenbergen gewoond. Ze heeft in de loop der jaren een en ander meegemaakt, ook gebeurtenissen die helder in het geheugen blijven zitten. Op een dag ging ze met twee jonge Hollandse Herder pups naar huis. "Ik moest een keer een nestcontrole doen van één dag oude Hollandse Herder pups bij een politiehondenfokker. Het waren 12 gezonde pups en de moeder was in goede conditie, maar toch vond de eigenaar dat er twee pups te veel waren voor de moeder. Ik begreep al snel dat er geen discussie mogelijk was en nam verontwaardigd en totaal overbluft de twee -enige- teefjes mee in een doosje naar Steenbergen. We gaven ze de fles en de pups zijn uitgegroeid tot sociale honden."

Castratie

Maar ook grappige situaties weet zij zich te herinneren. Na haar afstudeerperiode geneeskunde ging ze werken bij Dierenkliniek Roermond. Op een dag kwam daar een nette vrouw binnen van middelbare leeftijd. "Ze had een knotje en een Burberry sjaal om", vertelt ze. "Ze vroeg aan de assistente hoeveel het haar ging kosten om haar kater te laten castreren. De assistente antwoordde 25 gulden, waarop de vrouw reageerde: Zo weinig? Dan breng ik mijn man ook."

Vruchtbaarheidsbegeleiding

De werkzaamheden in een dierenkliniek met kleine huisdieren worden weliswaar gestopt, maar over dieren blijft deze dierenarts zich ontfermen. "Ik blijf een andere tak van geneeskunde doen; vruchtbaarheidsbegeleiding van fokmerries. 30 jaar geleden ben ik hiermee begonnen en had ik een druk KI-station. Omdat ik dit specialistische werk graag doe en het helemaal zelf kan inplannen, wil ik hier op wat kleinere schaal nog een tijdje mee doorgaan." Het verlossingswerk waar ze als kind mee opgroeide, verricht ze nog steeds vol overgave bij haar eigen schapen samen met haar man. In haar grote boerenschuur staan een aantal schapen met lammetjes. Buiten deze schapen heeft ze ook honden, ganzen, kippen en duiven.

Receptie

Als dank voor al het werk dat dierenarts Mirjam Seuren heeft verricht met grote inzet wordt een receptie gehouden op zondag 28 april in het oude Raadhuis van Halsteren, tegenwoordig Restaurant 1633, aan de Dorpsstraat 22 van 14.00 tot 17.00 uur. Eenieder die deze dierenarts persoonlijk wil spreken en bedanken, kan de receptie bezoeken. Tegen de mensen die ze heeft geholpen met hun (huis)dier zegt Mirjam Seuren: "Ik kijk met veel plezier terug op het prettige contact dat ik heb gehad met de eigenaren van wie ik de dieren behandeld heb. Ik wil hen bedanken voor het vertrouwen dat ze in me hadden."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief