Foto: Google Maps

Onafhankelijke commissie brengt advies uit over kap platanen

STEENBERGEN - Een onafhankelijke commissie brengt op woensdag 8 mei advies uit aan de gemeente over de voorgenomen kap van negen platanen in de Kruispoort in Steenbergen. Een aantal bewoners heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit om de platanen van de zogeheten monumentale bomenlijst te laten verwijderen, waardoor de kap van de bomen mogelijk wordt.


In het voorjaar van 2017 deelden bewoners van de Kruispoort hun zorgen met de gemeenteraad over de veiligheid met betrekking tot de negen platanen. Omdat ze op de monumentale bomenlijst stonden, mochten ze alleen in uitzonderlijke situaties gekapt worden zoals bij schade aan personen of gebouwen, bij ziekte van de boom of bij onveiligheid voor de omgeving. Uit onafhankelijk onderzoek bleek dat daar geen sprake van was, waardoor het toen niet mogelijk was een kapvergunning te verkrijgen.

Eind februari besloot het college van burgemeester en wethouders de platanen van de monumentale bomenlijst te laten verwijderen, waarmee de kap van de bomen mogelijk zou worden. Hiermee gaf het college uitvoering aan de opdracht die de gemeenteraad eind vorig jaar gaf om de kap zo spoedig mogelijk te bewerkstelligen. Tegen het besluit werden echter bezwaren ingediend door omwonenden.

Na het advies dat de onafhankelijke commissie deze woensdag afgeeft, moet de gemeente een besluit nemen over hoe zij met de kwestie van de platanen verder wil gaan. Het oorspronkelijk plan was om de bomen na half april te kappen. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief