Burgemeester Van den Belt houdt, samen met leerlingen van de Gummarusschool, trots de winnaarsbeker vast met rechts voor beste debater Joannie Welleman.
Burgemeester Van den Belt houdt, samen met leerlingen van de Gummarusschool, trots de winnaarsbeker vast met rechts voor beste debater Joannie Welleman. (Foto: Claudia Koole)

Gummarusschool wint finale én heeft de beste debater

STEENBERGEN - Tijdens de finale van het scholenproject Steenbergen konden er vrijdag twee winnaars zijn, een school en een debater. Dat één school, basisschool Gummarus, beide prijzen won met beste debater Joanie Welleman was een verrassing. Volgens de burgemeester stijgt de kwaliteit van het debatteren.


Onder leiding van VVD-fractievoorzitter Kees Gommeren werd het groepje van de Gummarusschool, bestaande uit Bente van der Wegen, Tess van der Hulst en Joanie Welleman, aangestuurd. In de coalitie mag de VVD momenteel niet bovenaan staan, bij de finale van het scholenproject Steenbergen mag de fractievoorzitter een grote overwinning op zijn conto schrijven aangezien zowel de school als beste debater uit zijn team komen. Over de beste debater zegt hij: "Ik zou haar later nog weleens willen benaderen." Politieke aanleg is kennelijk opgevallen.

Vragen

De jury, die bestond uit Erica Knop, Dirk-Jan van Weezel en Pascale van Zuilen, had nog te veel vragen bij het maken van een keuze, maar moest een beslissing nemen. "Het zijn drie hele verschillende projecten waar we nog steeds veel vragen over hebben. Ons is opgevallen dat Isabel de Jong van de Groen van Prinstererschool een goede ontwikkeling heeft doorgemaakt de afgelopen periode. Voor de feedback en de presentatie vinden wij het project Trimbosje het beste als winnaar."

Paintball

Makkelijk had het team van het project Trimbosje het niet tijdens het debat. De leerlingen gingen accuraat en assertief met elkaar verbaal aan de haal. Dat had burgemeester Ruud van den Belt hen aangespoord bij aanvang: "Ik wil actie zien van jullie zodat ik snel moet schakelen." Met name de paintball, als actief onderdeel in het Trimbosje, werd meerdere malen genoemd met verschillende vragen als: Er lopen mensen met honden over dit pad. Wat gaan jullie doen als er een paintball tegen het hoofd van een hond aan komt?. Of: Paintballen is vervuiling, wat gaan jullie hiertegen doen? En: Wat als er een paintball tegen een auto komt? Antwoorden werden ontwijkend en soms ietwat oplossend gegeven. Het staat vast dat het winnende project Trimbosje 2.500 euro ontvangt van de gemeente Steenbergen om zich waar te gaan maken.

Bekendheid

Begeleider Kees Gommeren zal bij de start een oogje in het zeil houden. Op verzoek van de jury moet niet alleen een beroep worden gedaan op vrijwilligers, maar zal de klas zelf inzet moeten tonen voor een goede opzet. Gommeren: "We zullen bij de eerste keer helpen en kijken wat er mogelijk is." Een ander punt waar de jury vragen over had, was bekendheid geven aan het project. Het zal meer inhouden dan alleen posters ophangen in winkels. De winst is binnen. Nu begint een nieuwe kluif om het project Trimbosje te laten slagen.

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief