Afbeelding

Archief suikerfabriek naar gemeente Steenbergen

Door: Peter Houtepen Algemeen

STEENBERGEN - Het archief van de Suikerfabriek Steenbergen wordt overgedragen aan de gemeente Steenbergen.

Paul Mesters, algemeen directeur van de Suiker Unie, en directeur Wim Reijnders van het West-Brabants Archief, tekenen vrijdag 17 mei de schenkingsovereenkomst van het archief. Hierbij zal ook wethouder Wilma Baartmans, wethouder erfgoed en monumenten van de gemeente Steenbergen aanwezig zijn. Het archief bevat een schat aan gegevens over de sociaal-economische geschiedenis van Steenbergen tot aan de Tweede Wereldoorlog.

In 1873 waren er in Nederland 33 suikerfabrieken in bedrijf, waarvan er 21 in West-Brabant stonden. De voorkeur voor West-Brabant hield verband met de aanwezigheid van voldoende water (zowel voor logistiek als voor het fabrieksproces) en goede landbouwgronden. Het grootste deel van de suikerfabrieken werd gesticht door lokale kapitaalbezitters. Dit gold ook voor de Steenbergse suikerfabriek, die in 1871 werd opgericht.

De Steenbergse fabriek is een van de vestigingen geweest waaruit aan het begin van de twintigste eeuw de NV CSM is ontstaan. Het belang van het Steenbergse aandeel in deze latere multinational mag wel blijken uit de omstandigheid dat de president-directeur van het concern bijna altijd gerekruteerd werd uit de familie Van Loon, de eigenaren van de Steenbergse fabriek. In 1979 werd de fabriek gesloten en vervolgens in 1997 gesloopt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief