Burgemeester Van den Belt deelt een glasgeschenk uit aan bestuursleden van Veteranen Steenbergen (VEST)
Burgemeester Van den Belt deelt een glasgeschenk uit aan bestuursleden van Veteranen Steenbergen (VEST) Foto: Claudia Koole

Twaalfde generatie Michiel de Ruyter op Veteranendag

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - De derde editie van de Veteranendag Steenbergen begon vrijdag bijzonder met een brief van burgemeester Ruud van den Belt aan veteranenombudsman Reinier van Zutphen. Twee storytellers vertedlen hun unieke verhalen en ervaringen waarbij één verhaal wel heel erg ver terugging in de tijd.

De gemeente Steenbergen hield haar Veteranendag ruim een maand voor de Nederlandse Veteranendag op 29 juni. Burgemeester Ruud van den Belt startte de dag met het voorlezen van een brief. Hij was onder de indruk van veteranenombudsman Reinier van Zuphen, die een onderzoek is begonnen naar de zorg voor getraumatiseerde militairen. "Schrijnend is het relaas van de militairen die soms al jaren in gevecht zijn met hun werkgever over een Militair Invaliditeitspensioen", las hij voor. "Uw inspanningen om hier verandering in te brengen, of althans om de situatie zoals die nu al jaren voortduurt in kaart te brengen, verdient bijzondere waardering."

Kameraadschap

Traditioneel volgde een blauwe hap, de bekende nasi en bami goreng als lunch, waarna twee sprekers als uitgenodigde storytellers hun relaas deden. Ted Jansen, luitenant-kolonel, vertelde over de dankbaarheid die nadien kan terugkomen en het respect voor elkaar. "Hoe primitiever de missie is, hoe beter dit is voor het kameraadschap. Het is ook improviseren bij onverwachte dingen. Je bent er om mensen te helpen. De bevolking wil gewoon leven. Dit verandert als enkele mensen de macht grijpen of zichzelf willen verrijken. En niet iedereen komt gezond terug. Dat is een keerzijde." Jansen is meerdere malen bij uitvaarten geweest. "Ook in het hiernamaals staan we klaar voor elkaar." In Bosnië heeft hij psychologische operaties gedaan om het gedrag van de bevolking te beïnvloeden. "Nederland is heel goed in onderhandelen en organiseren. We gaan niet meteen met wapens in de aanslag. Dit leverde resultaten op."

Admiraal

De tweede spreker was Frits de Ruyter de Wildt. Hij is de twaalfde generatie nazaat van Michiel Adriaenszoon de Ruyter, die met een standbeeld in Vlissingen staat. "Weet u dat Michiel de Ruyter eerst in de regio Bergen op Zoom heeft gewoond? Als 1-jarige baby is hij gered bij een brand en zijn ze naar Vlissingen gegaan." De zee is in de familie gebleven tot aan de dag van vandaag. Michiel de Ruyter is één van de bekendste zeehelden zijn uit de Nederlandse geschiedenis, Frits de Ruyter de Wildt is als luitenant ter zee 1e klasse zelf een zeevaarder geworden met ervaringen in de Perzische Golf.

Mijn

De De Ruyter telg vertelde over een ervaring op zee: "Toen er op een dag 'Mijn voor de boeg!' werd geschreeuwd op het dek van het marineschip was er paniek. Alles was in rep en roer. Ik riep nog, als er één de lucht in gaat dan ben ik dat. Toen we naar beneden keken, was het een vuilniszak die voorbij dreef." Hij vertelde tevens dat Jan Coenraad de Ruyter de Wildt is geportretteerd door Piet Mondriaan. Van de 27 zeeslagen die er zijn geweest, is er één zeeslag in een stripboek terecht gekomen. Iedere veteraan in Steenbergen kreeg dit boek mee als geschenk. De gemeente Steenbergen kent inmiddels een eigen veteranenorganisatie. Meer informatie hierover is te vinden op www.veteranensteenbergen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief