Marina Fidder van gemeente Steenbergen past een galajurk in De Ontmoetingswinkel van Rian Liefhebber.
Marina Fidder van gemeente Steenbergen past een galajurk in De Ontmoetingswinkel van Rian Liefhebber. (Foto: Claudia Koole)

Ontmoetingswinkel maakt mensen zielsgelukkig

STEENBERGEN - Ze heeft haar achternaam mee als liefhebber van mensen die elkaar kunnen ontmoeten in haar Ontmoetingswinkel middenin het centrum van Steenbergen. Rian Liefhebber werkte voorheen een kleine 25 jaar in een kledingmagazijn. Daar zag ze hoe er met textiel werd omgegaan. Toen ze gedwongen ontslagen werd door een faillissement, wilde ze alleen maar andere mensen gaan helpen.


"In de dagen dat ik thuis kwam te zitten na het faillissement van Vroom&Dreesman, dacht ik veel na en ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Eerst bij het Leger des Heils. Daarna bij de recherche in Bergen op Zoom. In het werk wat ik zo'n 24 jaar heb gedaan in een kledingmagazijn, zag ik wat er met kleding gebeurde. Er werden stoffen weggegooid." Rian Liefhebber is creatief, geeft stoffen graag een tweede leven en een niet te vergeten aspect hierbij is: ze wil mensen helpen en gelukkig maken die niet heel breed bij kas zitten.

Restanten

"Ik wil het erg betaalbaar maken voor mensen. Afgelopen week was er een moeder met vijf kinderen in de winkel. Ze kocht kinderkleding voor 50 eurocent. Deze moeder was dolgelukkig. Van restanten stoffen maak ik tassen, kussens, vloerkleden. Je kunt echt heel veel maken van stoffen. Uit een overhemd kan een kinderjurk worden gemaakt", vertelt Rian trots. De winkel is door haar zelf opgestart en ze heeft veel geïnvesteerd. "Het maakt me zielsgelukkig dat het andere mensen ook gelukkig maakt. Na de opening is er iedere dag al aanloop geweest in de ontmoetingsruimte, want het gaat niet alleen om kleding."

Koffie

In De Ontmoetingswinkel aan de Kaaistraat 30 in Steenbergen staat een grote vierkante tafel met 12 stoelen. "Mensen kunnen hier komen voor een kopje koffie en een koekje erbij. Om elkaar te ontmoeten en om samen te zijn." Wie de koffie met het koekje wil betalen mag hier vrij in zijn om wat in een grote pot te doen. "Ja, dan kunnen we weer nieuwe koekjes kopen", lacht Rian. Ze helpt mensen ook bij het verstellen van hun kleding.

Workshops

"Als mensen hier een spijkerbroek kopen en deze is te lang, mogen ze 'm zelf korter maken. Ze moeten dat wel zelf doen. Natuurlijk help ik ze wel in het begin, maar uiteindelijk maken ze de broek zelf korter." In De Ontmoetingswinkel is deze hulp en begeleiding ook aanwezig bij workshops die gehouden worden. "Dat zijn de doe-middagen en -ochtenden", laat Rian weten. "Op dinsdagmiddag gaan we sieraden en textiel maken van tweedehands materiaal. Op donderdagochtend gaan we haken en breien."

Boetiek

Het Initiatievenfonds van de gemeente Steenbergen heeft geholpen met de oprichting van de stichting. Alles in de winkel heeft Rian Liefhebber zelf geïnvesteerd. "Het ziet er uit als een boetiek", zegt ze zelf. "Alles is gewassen en gestreken. Mensen zijn heel blij met deze ruimte."

De Ontmoetingswinkel is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur, op zaterdag tot 17.00 uur. 

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief