Toneelgezelschap Myra Ceti uit Steenbergen ontvangen met alle egards de deelnemers aan de Roparun 2019
Toneelgezelschap Myra Ceti uit Steenbergen ontvangen met alle egards de deelnemers aan de Roparun 2019 Foto: Claudia Koole

Rode lopers, veel egards en punaises bij Roparun

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN/DINTELOORD - Dit jaar was het weer goed te noemen tijdens de estafetteloop Roparun 2019 Parijs-Rotterdam met doorkomsten in Steenbergen en Dinteloord. In Dinteloord stond een heuse Eiffeltoren. Een grote teleurstelling waren de punaises die in Steenbergen op de weg waren gegooid wat leidde tot lekke banden. Het plezier en de aanmoediging langs de weg werd hoog gehouden.

"Iemand vond het nodig bakken punaises uit te storten op het parcours van Roparun. Resultaat: alle fietsbanden van ons team RoPaRunTeam249 plat en 90 minuten vertraging. Positieve kant aan deze ellende: je kan langer doneren", twittert Gerben van Dijk, raadsgriffier Rotterdam op social media. Hij belicht een positieve kant, maar de schrik en teleurstelling is groot. "Zoiets doe je toch niet?", klinkt het langs de weg als lopers en fietsers zich maximaal inzetten om geld in te zamelen voor mensen met kanker en andere gerelateerde goede doelen.

Vertraging

De eindstreep aan de Coolsingel in Rotterdam moest om deze reden wat uitgesteld worden vanwege de nodige vertraging. De ontsteltenis is groot bij mensen die deelnemen en bij degenen die de sporters aanmoedigen. "We lopen en fietsen hier voor mensen die ziek zijn! Het is toch niet te geloven!", wordt geuit. "Het is onbegrijpelijk dat je dit in je hoofd haalt en het daadwerkelijk doet. Wat wil je hiermee bereiken? We komen voor elkaar op." De omleiding die noodzakelijk aangebracht moest worden, duurde overigens niet lang. Door de burgemeester van gemeente Steenbergen, diens college en raadsleden wordt deze daad afgekeurd.

Weddenschap

In de Van Gaverenlaan werden mensen op een bijzondere manier ontvangen. Net als in Dinteloord ligt er een rode loper, maar het toneelgezelschap Myra Ceti bedreef zowat een eigen sport door zeer actief, vrolijk en met veel egards fietsers en lopers te prijzen voor hun prestatie. De feestelijkheden waren in de vroege ochtend hoor- en zichtbaar. Zo'n 28 jaar geleden begon Roparun als weddenschap tussen Sjaak Bril en Peter van der Noord. Deze weddenschap leverde toen een ton op. Dat is nu gegroeid naar vele miljoenen dankzij duizenden deelnemers.

De Eiffeltoren staat in Dinteloord om te herinneren waar de Roparunt begint: in Parijs.
Mario von Bannisseht en Flip de Nijs maken sfeervolle en mooie muziek tijdens de doorkomst Roparun in Van Gaverenlaan Steenbergen.
Tijdens de estafetteloop liggen deelnemers te slapen in hun puptent als andere teams langskomen bij de rotonde van Dinteloord.
Veel supporters en steun langs de wegen van de Roparun in Dinteloord centrum in een hele vroege ochtend.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief