Bert van Kesteren en Theo van Es spreken met een aantal studenten over de actuele situatie in gemeente Steenbergen.
Bert van Kesteren en Theo van Es spreken met een aantal studenten over de actuele situatie in gemeente Steenbergen. Foto: Claudia Koole

Studenten onderzoeken toekomst van Steenbergen

Door: Claudia Koole

Bert van Kesteren: "Kennis en kapitaal liggen op straat. Zie dit en pak dit op."

DE HEEN - Bij Akkermans Leisure & Golf is het druk. Druk met eerstejaars studenten van Wageningen University & Research studierichting Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning. Ze zijn er op uitnodiging van de Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant. Het is hun opdracht om ontwikkelingsrichtingen te schetsen voor de toekomst in gemeente Steenbergen die als kansrijk kunnen worden geschouwd. Het openbaar vervoer is een veelbesproken onderwerp.

Kees de Bruin, Retail Platform Steenbergen (RPS) en eigenaar HEMA Steenbergen en Halsteren, begeleidt een aantal groepen studenten. "Ik probeer ze mee te nemen in waar we voor staan in Steenbergen. Hiervoor is een stuk visie en lef nodig." Zo'n visie wordt geuit door een aantal studenten. Het zogeheten home delivery wordt geopperd. "Dan heeft bijvoorbeeld DHL, die in een straat komt, een open dak waaruit drones komen voor verdere leveringen", vertelt De Bruin. "Je kunt je het nu misschien niet voorstellen, maar het kan er zo zijn."

Treinstation

Voor de kleine kernen binnen de gemeente staat het samen zijn centraal. "Mensen hebben toch behoefte aan het elkaar ontmoeten. Ik zie de toekomst van Steenbergen met een concentratie van zaken in vervoer." Dat vervoer blijkt een belangrijk issue te zijn. Het is al langer bekend dat de voorzieningen op dit gebied niet optimaal zijn. "Steenbergen heeft geen treinstation. Het is belangrijk om dit aan te jagen. Het openbaar vervoer moet beter in de toekomst", uit Kees de Bruin.

Boeiend

Bert van Kesteren, bestuurslid Kleine Kernen Noord-Brabant en bestuurslid Reizigersoverleg Brabant, bevestigt het standpunt van de Steenbergse ondernemer De Bruin. "Openbaar vervoer maakt een onderdeel uit van je leven. Het is net als wonen. We moeten hierop inspelen. Als je mooie initiatieven ziet op het gebied van openbaar vervoer worden mensen enthousiast. Ik juich dit toe. Het is geen stap achteruit." Van Kesteren vindt de benaderingswijze van de studenten boeiend. "Kennis en kapitaal liggen op straat", zegt hij. "Zie dit en pak dit op."

Ontwikkelingsrichtingen

Theo van Es, bestuurslid Kleine Kernen Noord-Brabant, sluit zich hierbij aan. "Ik ben verrast door de professionele aanpak van deze studenten. Ze gaan methodisch te werk. Je hoort ideeën van jongeren waar wij wat mee kunnen. Het proces van deze universiteit is goed geolied." Het zijn 83 studenten in acht groepen die zich buigen over een ruimtelijke planning met ontwikkelingsrichtingen.

Presentatie

Hoogleraar Wageningen University & Research Gerrit Kleinrensink: "Elk jaar werken we in een ander gebied en we werken met een concrete opdrachtgever. Er worden vier scenario's gecreëerd. Combinaties voor oplossingen vanuit verschillende scenario's zijn mogelijk met een ruimtelijke uitwerking in een researchproces." Alle visies worden apart gepresenteerd op korte termijn. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief