Monirah Schep van VluchtelingenWerk Steenbergen biedt bezoekers verschillende lekkernijen aan tijdens Bakkie Doen.
Monirah Schep van VluchtelingenWerk Steenbergen biedt bezoekers verschillende lekkernijen aan tijdens Bakkie Doen. Foto: Claudia Koole

Bakkie Doen bij VluchtelingenWerk verfrist

Door: Claudia Koole

Negatieve reacties op social media zetten mensen juist aan een kijkje te komen nemen bij VluchtelingenWerk Steenbergen.

STEENBERGEN - Op Wereld Vluchtelingendag zag VluchtelingenWerk locatie Steenbergen een mooie gelegenheid om de deuren op te zetten voor iedereen die een kijkje wilde nemen in de keuken van deze organisatie. Een extra reden is dat VluchtelingenWerk 40 jaar bestaat. Elke bezoeker die kwam, werd getrakteerd op bijzondere hapjes bij koffie of thee.

In Nederland is het een gewoonte om een koekje of stukje chocolade bij de koffie te nemen. Een schaal met allerlei lekkernijen zoals dadels, bananenchips en nog meer stond klaar om mensen te verwelkomen. "Je kunt ook popcorn bij de koffie krijgen hoor", roept Monirah Schep, teamleider VluchtelingWerk Zuid-Nederland, vanuit het keukentje in het pand aan de Kromme Elleboog 9 te Steenbergen. "Dat is een gewoonte in Ethiopië." Elk land kent z'n gebruiken. Daar weet ze veel van. Zelf heeft ze voorheen door verschillende landen gereisd voor internationale organisaties. Vluchtelingen zijn zelf heel gastvrij. "Oh jee, ik ken eigenlijk niet één vluchteling die niet aan mij heeft gevraagd wanneer ik kom eten of iets kom drinken. Ik ken geen werkgever waar zoveel waardering is."

Reacties

Die waardering naar vluchtelingen toe is niet altijd fijn. Na het verzenden van de uitnodiging Bakkie Doen vanuit VluchtelingenWerk Steenbergen volgden diverse reacties op social media. "Er was iemand die het had gelezen op Facebook en die kwam juist even kijken en vragen of het waar is wat er wordt beweerd. Ze ging met een andere visie en positief de deur weer uit", vertelt Schep. Het vooroordeel dat vluchtelingen alles krijgen in Nederland werd weerlegd. "Mensen starten met een achterstand", vertelt Monirah Schep. "Bijvoorbeeld de inrichting van een huis start met een lening. Dat wordt meteen een deelbetaling van een uitkering. Je moet ook niet vergeten dat er vluchtelingen zijn die terug willen, maar niet kunnen. Ze hebben regelmatig heimwee en moeten hier integreren."

Taal

VluchtelingenWerk Nederland ondersteunt mensen en begeleidt hen in zelfredzaamheid. "Dat kan zijn bij een gemeente, bij een woningbouwvereniging, bij het Taalhuis of bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst en nog meer instanties. De taal blijft daarbij een lastig probleem", laat de teamleider weten. "Het netwerk van een vluchteling is vaak heel klein. Ze raken snel geïsoleerd, maar de taal leer je het snelst door het spreken in de praktijk."

Vrijwilligers

Om de verbinding te vergroten werd er landelijk Bakkie Doen georganiseerd. Contact en ontmoetingen zijn cruciaal voor vluchtelingen om hun weg te vinden in een nieuwe omgeving. Met de titel Bakkie Doen kan een koffiereceptenboekje worden besteld via de landelijke website. Mensen die als vrijwilliger aan de slag willen, kunnen zich altijd melden. "Nieuwe vrijwilligers krijgen een cursus voor interculturele communicatie. We blijven maatwerk bieden voor een persoonlijke aanpak en om te blijven kijken naar kwaliteiten van mensen."[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief