Afbeelding
Foto: Rijnhout Media

Veiligheidsregio trekt lessen uit chaotisch verlopen 112-storing

Door: Bregje Kop Algemeen

STEENBERGEN - Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant trekt lessen uit de 112-storing van maandag 24 juni. Dat laat de algemeen directeur van de veiligheidsregio in een brief weten aan alle burgemeesters en wethouders. Tijdens de storing ontstond er landelijk grote chaos, onder andere doordat er verschillende foutieve alternatieve nummers werden gecommuniceerd. Ook overleed er tijdens de storing een vrouw in Breda. De veiligheidsregio pleit nu onder andere voor één duidelijk alternatief nummer voor 112, dat gebruikt kan worden in dergelijke situaties.

De storing ontstond 24 juni rond 16.00 uur. Pas tussen 19.00 uur en 20.00 uur was de storing verholpen en was 112 weer in de lucht. De veiligheidsregio geeft toe niet goed voorbereid te zijn geweest op de storing, omdat een dergelijke algehele storing niet voor mogelijk was gehouden. 

Incidenten
Tijdens de verstoring zijn er via alternatieve telefoonnummers en kanalen tientallen incidenten gemeld. Het gaat om 32 incidenten met een ambulance, 10 incidenten voor de brandweer en 47 incidenten voor de politie. Een vrouw uit Breda is tijdens de landelijke 112-storing overleden, nadat ze onwel was geworden. Het is duidelijk dat het inschakelen van de hulpdiensten door de problemen in de software bij KPN is vertraagd. Maar het is niet duidelijk of ze het had overleefd als er geen storing was geweest. De landelijke Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd doet onderzoek naar deze specifieke casus.

Geleerde lessen
Ten aanzien van de crisiscommunicatie zijn volgens de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant diverse lessen te trekken. Zo zijn tijdens de storing veel verschillende nummers gecommuniceerd naar de burgers, zijn foutieve nummers gecommuniceerd (waaronder die van de Telegraaf redactie) en zijn veel berichten verstuurd. Daarom wordt er gepleit voor een vast landelijk alternatief alarmnummer.

Daarnaast werd eerder een landelijke uitval van 112, mede door de aanwezigheid van backupsystemen, door KPN als uiterst onwaarschijnlijk, dan wel onmogelijk bestempeld. Hierdoor werd volgens de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant ook geen aanleiding gezien om hier specifieke plannen voor te maken en dit uitgebreid te beoefenen. Dat het op 24 juni jl. tóch gebeurde is voor de Veiligheidsregio aanleiding om kritisch te kijken naar de eigen vitale systemen, de continuïteit en veerkracht van de crisisorganisatie, keteneffecten bij de uitval van vitale infrastructuur en planvorming.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief