De officiële eigendomsoverdracht van het klaprozenveld aan de Canadezenweg vindt plaats in het jaar van 75 jaar bevrijding.
De officiële eigendomsoverdracht van het klaprozenveld aan de Canadezenweg vindt plaats in het jaar van 75 jaar bevrijding. Foto: Claudia Koole

Klaprozenveld Welberg eigendom van gemeente

Door: Claudia Koole

Het Bevrijdingsmonument in Welberg kent informeel een jongerenafdeling om bevrijding en herdenking onder de aandacht te brengen bij de jeugd.

WELBERG - Het klaprozenveld aan de Canadezenweg in Welberg, nabij het Bevrijdingsmonument, was in eigendom van Angelo Somers, voorzitter van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg. Het veld is formeel in eigendom overgegaan naar gemeente Steenbergen. Die brainstormt over toekomstige plannen om herdenkingen en bevrijding in een vernieuwde vorm van samenhang voort te laten gaan.

"Het verhaal van burgerslachtoffers blijft belangrijk", geeft Angelo Somers aan als vertrekkende inwoner van Welberg. "Ik blijf wel betrokken. Voor het Programma 75 Bevrijding zal ik steeds aanwezig zijn." Een definitief afscheid is het nog niet al is zijn bekende klaprozenveld in handen van gemeente Steenbergen gegaan. Dit veld wordt ieder jaar ingezaaid met klaprozen. Deze bloem is een internationaal symbool voor vrede en veiligheid.

Verjonging

Een gezicht dat Somers steeds vergezelde, bleef vooralsnog op de achtergrond, maar zal successievelijk meer naar voren treden de komende periode. Het gaat om Joost Bom (19) uit Steenbergen die zeer betrokken is bij de evenementen die georganiseerd worden. Hij is zowat de rechterhand van Angelo Somers geworden en vertegenwoordigt informeel een jongerenafdeling voor het Bevrijdingsmonument in Welberg. "Ik ben zeer geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog", laat hij weten. "Regelmatig ben ik op stap geweest samen met Angelo. Ik ben oprecht betrokken bij dit werk en zal actief blijven." Joost Bom studeert Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit van Delft. Zijn studie ziet hij niet direct als een probleem. "Ik denk dat beiden samen kunnen gaan en dat ik tijd vrij kan maken voor werk bij het Bevrijdingsmonument."

Brochure

Tijdens de formele overdracht werd een nieuwe brochure verstrekt over het Programma 75 Bevrijding. Het is een ietwat uitgebreidere weergave dan de eerder uitgereikte folder. De intro is veelzeggend: "In 2019 is het 75 jaar geleden dat West-Brabant werd bevrijd in de Slag om de Schelde. Na een zware strijd van vijf weken met aan beide kanten duizenden slachtoffers was de Scheldemonding vrij, zodat de geallieerden de haven van Antwerpen konden gebruiken. Alleen daardoor kon de verdere bevrijding van West-Europa worden gerealiseerd. Het laatste, zware gevecht in het Brabantse deel van deze slag vond plaats in onze gemeente, vooral bij Welberg. Vanwege die zware strijd en de vele slachtoffers, ook bij het vergissingsbombardement op Dinteloord, leeft de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente nog volop."

Voortzetting

Benadrukt wordt hoezeer de vrijheid vandaag de dag wordt gewaardeerd en gerespecteerd. Wethouder Wilma Baartmans: "Het is belangrijk om te blijven herdenken. Met de aankoop van het klaprozenveld als plek voor herdenking en bezinning zetten we dat voort." De brochure is te verkrijgen op het gemeentehuis van Steenbergen of via leden van de Werkgroep 75 jaar Bevrijding. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief