De eerste graafwerkzaamheden worden verricht door Karl Heinz van der Made en wethouder Wilma Baartmans aan de Heense Molenweg.
De eerste graafwerkzaamheden worden verricht door Karl Heinz van der Made en wethouder Wilma Baartmans aan de Heense Molenweg. Foto: Claudia Koole

Glasvezeltraject is begonnen in het buitengebied

Door: Claudia Koole

Geselecteerde organisaties en bedrijven met een maatschappelijke functie krijgen een gratis aansluiting.

DE HEEN - Tegenover het terrein van Akkermans Leisure & Golf aan de Heense Molenweg werden de eerste graafwerkzaamheden verricht op Steenbergs grondgebied voor aanleg van glasvezel. Het glasvezelnetwerk wordt eerst aangelegd in het buitengebied en gaat vervolgens naar de kernen van gemeente Steenbergen. Er wordt gemiddeld zo'n 20 kilometer per week gegraven, mits er niet teveel tegenzit.

"Sinds 2017 zijn we flink gas gaan geven", zegt Karl Heinz van der Made, directeur Glasvezel buitenaf. "Er zijn weken dat we 1000 huizen voorzien van glasvezel. Inmiddels zijn 150.000 huishoudens voorzien van een aansluiting. Momenteel lopen er 14 projecten. We zijn in 10 provincies actief. We staan te popelen om aan de gang te gaan in dit gebied." Dat popelen werd bevestigd door wethouder Wilma Baartmans die het feestelijke startschot enthousiast bijstond.

Gratis

"Het is een lang gebed geweest", begint ze haar betoog. "Maar niet zonder eind. Op 1 februari 2018 was de ondertekening met de Brabantse Wal gemeenten. Nu hebben we het voor elkaar. Jee!", roept ze uit blijdschap met een arm in de lucht. Er komt even kritiek op het feit dat er gratis aansluitingen zijn geselecteerd bij adressen die maatschappelijk belangrijk zijn. Het gaat over Zorghoeve Kakelbont in Dinteloord. Een energieambassadeur vindt het niet fair dat deze zorgboerderij meteen privé meeprofiteert van de gratis aansluiting. Zijn opmerking wordt weerlegd door Salvina Orlando, ambassadeur en coördinator bij Glasvezel buitenaf. Ze zegt: "Deze zorghoeve heeft drie aansluitingen. Een daarvan is privé en die is niet gratis."

Buitengebied

De aansluitkosten voor het buitengebied zijn niet gering met zo'n € 1.850, maar dit heeft een reden. Karl Heinz van der Made: "Het gaat om de afstand die afgelegd moet worden. Door de afstanden komt er veel civiel werk bij kijken dat moet worden gedaan in het buitengebied. Die complexiteit is een stuk lager binnen de bebouwde kom."

Regelgeving

De praktijk wijst uit dat er niet continu gegraven kan worden. Jan Spapens, projectmanager bij Glasvezel buitenaf: "We hebben met verschillende instanties te maken zoals de waterschappen, provincies, maar ook Rijkswaterstaat. Soms krijgen we een reactie en vragen mensen zich af waarom er wordt gestopt bij hun voordeur en niet verder gewerkt wordt. Dit heeft te maken met regelgeving waaraan wij ons moeten houden. In de omgeving van dijken mogen we bijvoorbeeld niet van 1 oktober tot 1 april graven. Hevige regenval in deze periode kan de veiligheid aantasten. Er zijn ook andere oorzaken. Onder eikenbomen waar de processierups in zit, daar mogen onze gravers voorlopig niet werken."

Kernen

In het buitengebied van Nieuw-Vossemeer, De Heen, Kruisland en Dinteloord krijgen inwoners nog dit jaar de beschikking over snel internet. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in het vierde kwartaal afgerond zijn. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief