B.C. de Leuttrappers hebben een reusachtige rode stier geplaatst in Dinteloord als welkomstgroet voor de Vuelta 2020.
B.C. de Leuttrappers hebben een reusachtige rode stier geplaatst in Dinteloord als welkomstgroet voor de Vuelta 2020. Foto: gemeente Steenbergen

Rode stier startsein voor feestacties bij Vuelta 2020

Door: Claudia Koole Algemeen

DINTELOORD - Bouwclub de Leuttrappers heeft vrijdag haar naam eer aangedaan bij de ludieke actie op de rotonde van Dinteloord. De levensgrote rode stier als blikvanger is een eerste aanzet om leut te gaan maken. De stier is geplaatst 365 dagen voordat de Vuelta 2020 langs deze rotonde komt. Inmiddels worden er meer plannen gesmeed.

Wielrenners in de Ronde van Spanje gaan razendsnel. Wie ooit aan de zijlijn heeft gestaan van een wielerronde, weet dat ze voorbij scheren als vliegende haren. Daarentegen maakt de gemeente Steenbergen zich klaar, met een lange aanloop, voor de Vuelta etappe Breda-Breda. De derde etappe start en finisht in Breda met een totale lengte van 194 kilometer. Het peloton rijdt vervolgens langs Alphen-Chaam, Gilze en Rijen, Dongen, Oosterhout, Drimmelen, Moerdijk, Halderberge, Steenbergen, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Roosendaal, Rucphen en Etten-Leur. De afstand door gemeente Steenbergen bedraagt 17 kilometer.

Leut

De Leuttrappers uit Dinteloord grijpt deze gelegenheid aan om de etappe met veel Brabantse leut te ontvangen en te verwelkomen. Hun ludieke actie leidde tot een grote rode stier met de naam El Toro, die op de rotonde van Dinteloord prijkt. Die leut blijft niet beperkt tot deze bouwclub. Veel organisaties, horecabedrijven en scholen gaan hun steentje gaan bijdragen aan de leut die als feestplezier bijgezet gaat worden. Zelfs wethouder Esther Prent spreekt van een feestje voor de inwoners.

Thema's

De kleur rood past treffend bij de Brabantse rood-wit geblokte vlag. Echter, de rode stier verwijst primair naar de leiderstrui in de Vuelta. In de nationale vlag van Spanje zit bovendien ook de kleur rood. El Toro draagt daarmee een Spaanse kleur. In de aanloop naar de start van de Vuelta gaan steeds meer steden en provincies rood kleuren. Het feestende karakter staat bij alle 34 deelnemende gemeenten binnen twee provincies, Utrecht en Noord-Brabant, centraal. Hier zorgt de organisatie La Vuelta Holanda voor. Zij geven mede invulling aan het evenement met drie thema's: feest, gezond stedelijk leven en duurzaamheid. Steden en regio's mogen hun eigen invulling hierbij aanleveren in de aanloop naar het evenement en langs het parcours.

Ideeën

Die invulling kan ingediend worden en wordt aangemoedigd door de gemeente Steenbergen. Die laat weten: "Het gaat er ook echt om dat het een feest van en door iedereen wordt. Het mooie is dat de etappe Breda-Breda rechtstreeks wordt uitgezonden. Zonder twijfel worden bijzondere initiatieven en blikvangers in beeld gebracht. Kortom: we kunnen als gemeenschap laten zien wie en wat we zijn. De gemeente Steenbergen ondersteunt waar mogelijk."

Voor initiatieven is een speciaal e-mailadres aangemaakt. Goede en leuke ideeën kunnen worden ingezonden via het mailadres vuelta2020@gemeente-steenbergen.nl. El Toro is het startsein voor alle (feest)ideeën. Na de Vuelta 2020 zal de demontabele El Toro meerdere levens krijgen bij andere acties en evenementen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief