In oktober 2015 werd er reeds stevig gediscussieerd op de discussieavond Havenkom Dinteloord van gemeente Steenbergen.
In oktober 2015 werd er reeds stevig gediscussieerd op de discussieavond Havenkom Dinteloord van gemeente Steenbergen. Foto: Claudia Koole

Opnieuw discussie over Havenkom Dinteloord

Door: Claudia Koole

Hakim Tampoebolon: "Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Er is heel veel interactie geweest de afgelopen jaren."

DINTELOORD - Nu de havenkom van Dinteloord bijna geheel is vernieuwd, wordt er nog steeds een protest uitgesproken over de meerdere nadelen die er ontstaan. D66 Steenbergen diende hiervoor een motie in die werd afgewezen in de recente besluitvormende vergadering. Verschillende bewoners aan de haven uit Dinteloord blijken het nakijken te hebben. Fractievoorzitter Tim Huisman is ontstemd.

Wat naar een feestelijk moment toe moet groeien, blijft nog even onderdeel van discussie. Eerder dit jaar in de zomer wierp de Vereniging Werkgroep Behoud Leefbaarheid Dinteloord (VWBLD) zich op voor de bewoners aan de haven en bekritiseerde de plannen voor vernieuwing Havenkom Dinteloord. De kritiek ontstond uit een enquête die de bewoners zelf hadden gehouden onder elkaar. VWBLD maakte hieruit een conclusie op met een aantal punten die overeenkomen met de Motie Werkzaamheden Havenkom Dinteloord die D66 Steenbergen indiende. Inwoner en voorzitter dorpsraad Dinteloord Hakim Tampoebolon begrijpt er weinig van.

Beweging

"Het werk is bijna klaar en nu moet het toch weer anders. Er zijn al jarenlang enquêtes gehouden vanuit de gemeente. Er zijn informatieavonden geweest en iedereen kon er wat over zeggen en meedenken. Dan moet je weten dat er eerst jaren aan vooraf zijn gegaan dat de haven op de schop zou gaan. In 2013 liep de Sinterklaasboot vast en in 2014 is er eindelijk beweging in gekomen." De echte beweging kwam wederom een aantal jaren later, maar alsnog tegen het scheve been van een aantal omwonenden, volgens fractievoorzitter Tim Huisman.

Uitzicht

Hij stelt onder andere samen met zijn partij: "Bewoners rondom de haven hebben dagelijks te doen met de haven. Niet alle bewoners konden aanwezig zijn bij de inspraakavonden. De bewoners die wel bij de avonden aanwezig waren, hadden het idee geen inspraak te hebben, omdat een en ander al in kannen en kruiken zou zijn. De bewoners willen hun uitzicht terug. Dat uitzicht wordt nu belemmerd door te hoge muren. Bovendien kunnen er situaties ontstaan die als gevaarlijk kunnen worden bestempeld." In de motie wordt aangedragen onmiddellijk te stoppen met de werkzaamheden.

Parkeren

Tampoebolon: "De haven is er niet alleen voor de omwonenden, maar voor de hele gemeenschap. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Er is heel veel interactie geweest de afgelopen jaren. In de motie staat ook dat de parkeervakken breder moeten, omdat de auto's in de toekomst breder worden. Maar wie zegt dit? Misschien worden auto's in de toekomst wel kleiner." Het argument voor de hulpdiensten die belemmerd worden in hun bereikbaarheid vindt hij eveneens niet zo sterk. "Dit is een onzinnig argument. Bij het transformatorhuisje kan een ambulance keren." Dat het uitzicht helemaal weg is, vindt hij zwaar overdreven. "Als er auto's staan geparkeerd, is het uitzicht ook weg. Mensen kijken nog steeds op de haven. Er staat nu alleen een muurtje. Het is niet goed wat er nu gebeurt. Er is onderhand een vierde bestuurslaag aan het ontstaan. Ik begrijp Tim wel, maar er moet altijd worden afgewogen welk belang er verdedigd moet worden. En ja, er zijn nadelen."

Voortzetting

Tim Huisman is niet te spreken over de verwerping van de motie tijdens de besluitvormende vergadering. Hij blijft op de bres staan voor de bewoners. "Het is te wijten aan onbehoorlijk bestuur", zegt hij. "Dit college is niet capabel om te luisteren naar de inwoners en hebben een eigen agenda. De grootste verliezers zijn de bewoners rondom de haven." Hij bevestigt hiermee het gevoel dat omwonenden reeds hadden tijdens de informatieavonden. Als er iets beklonken blijkt te zijn, is er nog weinig in te brengen. De gemeente zelf heeft eerder aangegeven altijd in gesprek te zijn gebleven met de omwonenden. Het is bekend dat een handjevol omwonenden met onvrede leeft. De vertegenwoordiging van omwonenden bij de besluitvormende vergadering was mager en betrof niet meer dan twee. De werkzaamheden aan de Havenkom Dinteloord worden niet stilgelegd en worden voortgezet.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief