Wethouder Krook met de programmabegroting 2020 uit de meerjarenbegroting 2020-2023
Wethouder Krook met de programmabegroting 2020 uit de meerjarenbegroting 2020-2023 Foto: Claudia Koole

Gemeente Steenbergen staat er financieel goed voor

Door: Claudia Koole

Het is een misverstand te denken dat de OZB gelijk mee zal stijgen met de stijgende huizenprijzen.

STEENBERGEN - De ambities uit het raadsprogramma 'Aan de slag!' zijn uitgewerkt naar acties 2020 en verder. Het college is zover om de programmabegroting 2020 voor te leggen aan de gemeenteraad ter goedkeuring. Het resultaat van deze begroting toont aan dat gemeente Steenbergen er positief uitkomt met een investeringsfonds van zo'n 20 miljoen euro dat besteed wordt aan zaken voor inwoners.

"Gemeente Steenbergen is een gemeente zonder schuld", zegt wethouder Koos Krook. Dat staat als een paal boven water. "We zijn trots dat we in deze tijd een begroting kunnen presenteren die voor de jaren 2020 tot 2023 positief is. Bovendien hebben we ruimte om een investeringsfonds van ongeveer 20 miljoen euro aan te trekken. Met deze begroting kunnen we heel veel doen voor onze bewoners."

Transitie

Dat heel veel doen komt men tegen op verschillende vlakken zoals sterke en leefbare kernen, een veilig en toekomstbestendig verkeer en vervoer, behoud van cultureel en militair erfgoed, integrale veiligheid en energietransitie met duurzaamheid. Bij dit laatste onderwerp wordt erkend dat de transitie een groot en complex onderwerp is waarbij fossiele energie naar duurzame energie dient te gaan. Maar liefst 49% moet energieneutraal zijn in 2030 binnen gemeente Steenbergen. Hiervoor wordt ingezet op samenwerkingen in de regio met inwoners en ondernemers. Het percentage 49% geldt voor zowel inwoners als ondernemers en gemeente. Inwoners als huiseigenaren dragen hierbij een eigen verantwoordelijkheid.

Beleid

"De gemeente reserveert niet voor burgers", legt wethouder Krook uit. "Het beleid moet nog worden vastgesteld voor een energietransitie. Als gemeente zetten we in op slimme aanpassingen in openbare ruimte, gaan we biodiversiteit vergroten en wordt groen meer leidend dan grijs in de infrastructuur." Verduurzaming van de woning komt echter voor rekening van de burger. "Maar elke stap die het college maakt, wordt besloten door de gemeenteraad. Wij gaan steeds meer naar de bevolking toe."

Vraagwijzer

De visie op de samenleving is van groot belang en vindt men terug in de begroting. "Wat is de wens van de bevolking? We zijn op meerdere terreinen geweest om mensen te bevragen. Dat heeft consequenties voor de inrichting en beleidsvorming op alle fronten; van gezondheid tot scholen en van duurzaamheid tot veiligheid." Een positief effect gelet op Jeugdzorg wordt benadrukt door de wethouder. "De functie van Vraagwijzer heeft zich bewezen. Het is gebleken dat de inzet aan de voorkant sneller en de juiste zorg verleent. Daarmee komen we uit met het Rijksbudget. Hoewel de zorg voor kinderen toeneemt, nemen de budgetten af, omdat elk gezin vanuit elke kant kan worden bekeken met een zorg. Deze andere manier van kijken levert geld op." Bij Vraagwijzer komen twee fte's vrij voor een GGZ-medewerker en medewerker Licht Verstandelijke Beperking.[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief