foto-column-burgemeester-ruud-van-den-belt-e1512649940101
foto-column-burgemeester-ruud-van-den-belt-e1512649940101
Column Burgemeester

Column Ruud van den Belt: Applaus voor het klaprozenviaduct

  Column

'Vrijheid Blijheid. Ik ben vrij, ik ren overal naartoe'. Herkent u deze tekst al? Hij staat te lezen op het viaduct van de randweg oost, dat de afgelopen weken een waanzinnige metamorfose heeft ondergaan. In de weg- en waterbouw worden constructies zoals viaducten ook wel kunstwerken genoemd, maar wat wij hier nu hebben, dat is pas écht een kunstwerk.


Dankzij dit onvolprezen initiatief van de Dorpsraad Welberg en de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg heeft niet alleen de entree van het kerkdorp een geweldig, vrolijk stemmend aanzicht gekregen. Het is ook meteen een nieuw, permanent symbool van onze vrijheid, geïnspireerd op het klaprozenveld bij het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg en de verspreiding van klaprozenzaad door de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg. De klaproos is het internationale symbool ter nagedachtenis aan de gevallenen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Goed voorbeeld doet goed volgen, zo blijkt maar weer eens. Bovendien draagt zo'n project in hoge mate bij aan de saamhorigheid binnen onze samenleving, vooral ook omdat tientallen vrijwilligers hun handen uit de mouwen hebben gestoken. Ook de jeugd is er nauw bij betrokken geweest. Leerlingen van de Pius X schilderden er lustig op los. En één van hen, Lisa Boeren, bedacht de tekst 'Vrijheid Blijheid. Ik ben vrij, ik ren overal naartoe'.

Zo leren onze kinderen het belang van herdenken, of liever gezegd de waarde van onze vrijheid. We staan er niet elke dag bij stil dat het – helaas – nog altijd allesbehalve vanzelfsprekend is om in vrijheid te leven. Om te kunnen doen en laten wat je zelf wilt en openlijk je mening te mogen geven. Het klaprozenviaduct geeft ons een plek waar we, heel het jaar door, de slachtoffers van oorlogsgeweld kunnen gedenken en stil kunnen staan bij onze zo kostbare vrijheid. Ik vind dat een hoopgevende gedachte, in aanloop naar de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van onze gemeente, begin november bij het Welbergse bevrijdingsmonument. Waar we met het luiden van de klok de verbinding voelen met onze Canadese bevrijders en hun nazaten. Een mooie opmaat ook naar '75 jaar herdenken' in 2019, waarbij de strijd die tijdens de Slag om de Schelde bij Welberg werd geleverd een prominente 'rol' krijgt.

En dat allemaal dankzij inspanningen van onze eigen inwoners. Hoe trots kun je als burgemeester zijn? Dank jullie wel en applaus voor het klaprozenviaduct!

Gegroet! Ruud

Burgemeester Ruud van den Belt van de gemeente Steenbergen vertelt elke twee weken over de vele aspecten van zijn werk. Reageren? burgemeesterscolumn@gemeente-steenbergen.nl 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief