Column Ruud van den Belt: Samen op de goede weg, maar blijf communiceren!

  Column

Er gaat geen dag voorbij, of we proberen contact en verbinding met elkaar te maken. Als familie, als vrienden, als collega’s, als buren, als clubgenoten, als mens. Dat doen we steeds vaker per mail en op social media. Daar valt in deze tijd niet aan te ontkomen, maar er schuilt ook een groot risico in.


Een appje, dat de ontvanger anders leest dan de verzender het bedoelde, kan zomaar tot onoverkomelijke misverstanden leiden. Een duimpje omhoog of omlaag op Facebook kan in hoge mate onze gemoedstoestand bepalen en door een ongenuanceerde opmerking op Twitter kan plotseling de vlam in de pan slaan.
Persoonlijk contact dreigt naar de achtergrond te verdwijnen en dat is volgens mij geen goede ontwikkeling. Ik streef er dan ook naar om veelvuldig naar buiten te treden en contact te maken. Letterlijk en figuurlijk. Door - gevraagd en ongevraagd – allerlei activiteiten te bezoeken. Maar ook door inzichtelijk te maken wat wij bij de gemeente allemaal doen, om het leven in onze samenleving voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken.
Daarvoor is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat we onze nieuwe medewerkers een rondleiding geven langs alle kernen, zodat zij zien waar en voor wie ze werken, hoe onze gemeenschap in elkaar steekt en hoe dat historisch is gegroeid. Vanuit hetzelfde oogpunt heeft de raad, tot mijn genoegen, weer een infopagina ingevoerd en is onlangs, voor het eerst, een politiek jaarverslag gepresenteerd.

Door als gemeentelijke organisatie zichtbaarder en transparanter te worden, kunnen we de kloof uit het verleden verder dichten en met elkaar bouwen aan een vitale, lokale democratie. Een dynamisch geheel maken van de wereld buiten en binnen het gemeentehuis. Een gezamenlijke toekomstvisie uitstippelen waar we met z’n allen wel bij varen. Ik nodig u alvast van harte uit om hieraan uw steentje bij te dragen.
Dit alles lukt niet van de ene op de andere dag en we zullen samen moeite moeten blijven doen, maar ik geloof met volle overtuiging dat we samen op de goede weg zijn. Ik hoop dat ook deze column hieraan een bijdrage heeft geleverd en dat u deze ‘kijkjes in de burgemeesterskeuken’ met plezier heeft gelezen. Ik berg mijn pen voorlopig weer even op, maar weet dat mijn deur altijd openstaat en blijf - vooral ook offline - met elkaar communiceren. Graag tot ziens! Ruud

Burgemeester Ruud van den Belt van de gemeente Steenbergen vertelt elke twee weken over de vele aspecten van zijn werk. Reageren? burgemeesterscolumn@gemeente-steenbergen.nl 

FOTOSERIESVacatures

Leerling-stratenmaker/opperman

Bergen op Zoom

Part-time Verkoopmedewerk(st)er

Primera Grave en Primera Son en Breugel

Krantenbezorger

Etten-Leur

Locatiebeheerder milieustraat

Etten-Leur

Timmerman

Wernhout

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief