Foto: Ilse Wolf Fotografie

Theatrale blokkade voor behoud van cultuurbeleid

  Cultuur

STEENBERGEN - De vereniging de Kunst van Brabant heeft vrijdagochtend bij de installatie van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten de entree van het provinciehuis in ’s-Hertogenbosch op theatrale wijze geblokkeerd. 


De ongerustheid over de consequenties voor het culturele veld van het bestuursakkoord tussen VVD, CDA, Forum voor Democratie (FvD) en Lokaal Brabant is groot. Velen wilden naar ’s-Hertogenbosch komen om te protesteren. Uit respect voor de corona-voorschriften werd echter opgeroepen om thuis te blijven en kreeg de protestactie een theatrale vorm.

Reuzen

Een grote berg theaterstoelen uit diverse theaters werd, alsof ze door een shovel bij elkaar gekwakt waren, opgestapeld voor de entree van het provinciehuis. Drie reuzen kwamen bij de stapel stoelen met hun geplaceerde kaartje voor de voorstelling en probeerden wanhopig hun stoel te vinden. Dat was tevergeefs en teleurgesteld dropen ze af.

Petitie

Met dit beeld schetste de Kunst van Brabant een metafoor voor wat het culturele veld te wachten staat als de voorgenomen plannen doorgevoerd worden. De actie is het begin van een reeks om het beleid bijgesteld te krijgen. Een petitie van de Kunst van Brabant is in twee dagen tijd reeds meer dan 15.000 maal ondertekend.

Miskenning

Het nieuwe provinciale bestuur - nu zonder gedeputeerde voor cultuur - miskent volgens de Kunst van Brabant de bijdrage van kunst en cultuur voord e Brabantse samenleving en schoffeert makers, kunstenaars, artiesten en culturele instellingen door ze weg te zetten als onderdeel van ‘vrije tijd’. Daarnaast wordt een afbouw van subsidierelaties aangekondigd onder het motto ‘naar het nieuwe normaal na 2023’. 

Bewezen bijdrage

Het voornemen om cultuur als provinciale kerntaak af te bouwen gaat volgens de belangenorganisatie voorbij aan de bewezen bijdrage van kunst en cultuur aan de Brabantse economie, aan het onderwijs en aan het woon-, werk- en vestigingsklimaat in de provincie.

De Kunst van Brabant is de belangenorganisatie van de culturele sector in de provincie. Meer dan 200 organisaties en kunstenaars zijn lid van deze vereniging.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES