Stads-heraut Annie Kranendonk vindt Gummaruskerk een echte eyecatcher
Foto: Jan Kranendonk

Stads-heraut Annie Kranendonk vindt Gummaruskerk een echte eyecatcher

  Cultuur

STEENBERGEN - Annie Kranendonk is lid van het Stadsherauten-team, dat elke laatste zaterdag van de maand (van 13.00 tot 15.00 uur) stadswandelingen in Steenbergen verzorgt aan belangstellenden.


De wandelingen gaan langs enkele monumenten. "We zijn nog niet zo expliciet bezig om ook de monumenten in te gaan. Heel veel monumenten zijn ook privé-bezit. De mensen vinden dat niet altijd prettig. Maar we vertellen er natuurlijk wel alles over."

Verhaal

Als Annie Kranendonk zelf een favoriet monument moet benoemen komt ze toch uit bij de Gummaruskerk. "Het is een Cuyperskerk, een van de bekendste kerkenarchitecten van Nederland ooit geweest. Hij heeft ook het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam ontworpen. Dat zijn natuurlijk enorme blikvangers. Ik vind de Gummaruskerk toch wel de eycatcher van Steenbergen. Maar ook het verhaal eromheen. Bijvoorbeeld dat de kerk op heel veel palen is gebouwd. Ooit heeft daar de Steenbergse Vliet gelopen."

"Het oude gemeentehuis in het centrum van Steenbergen is weliswaar uit 1939, maar dat vind ik ook een schitterend gebouw", vervolgt ze. "Er zit ook een mooie tuin aan de achterkant bij. Het is nu privé-bezit. Wil je naar binnen of naar de tuin, dan moet je dat wel bij de bewoners zelf aanvragen."

Aanmelden voor de stadswandelingen kan via de VVV in Steenbergen, gevestigd in de Gummaruskerk.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief