Wethouder Wilma Baartmans: 'Monumenten heel belangrijk voor uitstraling van de gemeente'
Foto: Gemeente Steenbergen

Wethouder Wilma Baartmans: 'Monumenten heel belangrijk voor uitstraling van de gemeente'

  Cultuur

STEENBERGEN - Het is bijna zover: de 34ste editie van de Open Monumentendagen. In de gemeente Steenbergen maakt deze activiteit ook onderdeel uit van de Cultuurmaand september. Die werd op zaterdag 5 september officieel in gang geschoten in de Gummaruskerk, met onder andere de overhandiging van de nieuwe Erfgoedgids van Steenbergen. Daar staan de musea in, maar bijvoorbeeld ook de monumenten in het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. 


Op zaterdag 12 september opent wethouder Wilma Baartmans om 11.00 uur in Nieuw-Vossemeer de Open Monumentendag in de Joanneskerk. Nieuw-Vossemeer is de kern die dit jaar centraal staat tijdens Monumentendag in de gemeente Steenbergen. "Monumenten zijn gewoon heel belangrijk voor de uitstraling van de gemeente, voor de trots van de bewoners", vindt wethouder Wilma Baartmans. "Monumenten geven ook een eigen identiteit aan een gebied. Dat hoeft niet per se een gebouw te zijn, maar ook een landschap."

Trots

Steenbergen telt 45 rijks- en 33 gemeentelijke monumenten, en 300 cultuur-historisch waardevolle panden. "Daar zijn we best wel trots op. Ook in het kader van het vestingsverleden waar we nu meer de nadruk op leggen dan voeger, zijn die monumenten allemaal van heel groot belang. En niet alleen tijdens Monumentendag."

Toevallig kreeg de gemeente deze week nog een aanvraag voor een pand om als gemeentelijk monument te worden bestempeld van de eigenaar van een cultuur-historisch gebouw. "Dus ja, het leeft heel erg." Het gaat overigens om een woonhuis in de Wilhelminastraat in Steenbergen.

Polderlandschap

Ieder jaar staat tijdens Monumentendag een kern van de gemeente centraal - dit jaar dus Nieuw-Vossemeer - waarbij een verzameling wandel- en fietsroutes wordt gemaakt langs de monumenten die daar zijn. "Als we ieder jaar een kern doen, hebben we na zes jaar een heel mooie verzameling van wandelingen en fietstochten langs alle monumenten in onze gemeente."

Zelf kan Wilma Baartmans enorm genieten van het open polderlandschap in de gemeente. "Daar staan ook wat bunkers in als restanten van de Tweede Wereldoorlog."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief