Schansen tot leven gewekt rondom vesting van Steenbergen
<p>De wethouders Wilma Baartmans en Esther Prent bij het paneel aan de Westlandse Langeweg. </p>

De wethouders Wilma Baartmans en Esther Prent bij het paneel aan de Westlandse Langeweg.

(Foto: Gemeente Steenbergen)

Schansen tot leven gewekt rondom vesting van Steenbergen

  Cultuur

STEENBERGEN - Rondom de vesting Steenbergen lag een reeks kleinere versterkingen die moesten voorkomen dat een vijand te dicht bij de stad kon komen. Als er een aanval dreigde werd de omgeving van de stad onder water gezet. Sommige plekken die boven het water uitstaken zoals een dijk, sluis of brug kregen zo’n versterking, ook wel schans genaamd. Al deze vestingwerken zijn inmiddels verdwenen. 


In het kader van het project Landschappen van Allure heeft de gemeente Steenbergen op een aantal plekken panelen geplaatst, die deze schansen weer tot leven wekken. Bijna letterlijk want tekenaar Steven Bouwens heeft de schansen afgebeeld op een transparante plaat, alsof ze nog in het landschap staan, inclusief verdedigers én vijanden.

Zichtbaar

Wethouder Wilma Baartmans van Erfgoed: “Ik vind het belangrijk dat er weer een stuk erfgoed zichtbaar is gemaakt op deze manier.” Wethouder Esther Prent van Toerisme vult aan: “Ik hoop dat voorbijgangers langs deze fietsroute zich weer even terug kunnen wanen in de tijd.”

De panelen staan langs de routes van de fietsknooppunten op de volgende plekken rondom de kern van Steenbergen: Liniewal achter basisschool Maria Regina, Westlandse Langeweg (vlakbij de Ligne), op de hoek van de Witte Ruiterweg en Halsterseweg, en de Canadezenweg in Welberg.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief