Supermarktschappen mogelijk leeg met kerst: kerstacties boeren gaan door
Foto: Redactie 112Midden-Zeeland

Supermarktschappen mogelijk leeg met kerst: kerstacties boeren gaan door

  Economie

STEENBERGEN - Famers Defence Force heeft donderdag laten weten niet af te zien van de aangekondigde kerstacties. Dat meldt RTL Nieuws. Tijdens deze acties willen boeren distributiecentra gaan blokkeren, zodat supermarkten niet bevoorraad kunnen worden. De branchevereniging van de supermarkten wil er alles aan doen om dit te voorkomen en stapt daarom naar de rechter.


De boeren kregen tot donderdagochtend 10.00 uur om van de acties af te zien. Maar dit deden zijn niet. "De acties gaan zeker door", liet de voorzitter van FDF aan RTLZ weten. Rond kerst willen de boeren distributiecentra door heel het land gaan blokkeren. Hierdoor kunnen de centra de supermarkten in Nederland niet bevoorraden; lege schappen dus. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dreigt nu met een rechtszaak. 

Tekst gaat verder onder de foto. 

Stikstofregel

Op 29 mei dit jaar oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet meer gebruikt mag worden voor vergunningverlening. Ook vrijstellingen van de vergunningplicht die in het programma waren geregeld, gelden niet meer. Sindsdien liggen bouwprojecten stil, en moet de politiek op zoek naar een manier om de stikstofuitstoot van Nederland drastisch te verlagen. Eén van de opties die met name door D66 wordt gepromoot is het halveren van de veestapel. Tegen dat plan zijn de boeren in actie gekomen. 

Ook willen agrariërs af van het negatieve beeld dat van hen geschetst wordt. Boeren vinden dat zij te vaak negatief in het nieuws komen en worden neergezet als de grote vervuilers van Nederland, terwijl zij afgelopen jaren juist veel maatregelen namen om aan strenge milieueisen te voldoen. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief