Afbeelding

‘Acquisitie zit nog niet in de genen van Steenbergen’

Gemeente Nieuws

STEENBERGEN - De gemeenteraad van Steenbergen heeft afgelopen week gesproken over het nieuwe acquisitieplan van de gemeente. In het acquistieplan staan negen actielijnen die nodig zijn om de gestelde doelen te bereiken. "Met de uitbreiding van het bedrijventerrein Reinierpolder I, de versterkte ligging aan de snelweg A4 en de ontwikkeling van het AFC Nieuw Prinsenland is er reden en ruimte om krachtig in te zetten op acquisitie", aldus de gemeente. 

Het acquistieplan is een zogenaamd uitvoeringsprogramma en daarom de verantwoordelijkheid van het college van burgemeester en wethouders. Toch werd het onderwerp even op de agenda gezet door Gewoon Lokaal! "Op acquistiegebied is Steenbergen toch altijd een dood vogeltje geweest, maar gelukkig begint het ijsvogeltje weer tot leven te komen", aldus Maurice Remery.

Uiteindelijk zijn er drie partijen die gaan acquireren voor de gemeente Steenbergen: een particuliere partij, regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN en Gemeente Steenbergen. Het college vindt het van belang vaart te maken met de intensieve inzet op acquisitie en zo resultaat te boeken met de verkoop van de ontwikkelgronden op Reinierpolder en AFC Nieuw Prinsenland. "Het gaat overigens niet alleen om nieuwbouw, maar we willen hiermee ook de leegstand tegengaan", aldus wethouder Marijke Vos.

Doelstellingen De PvdA geeft bij monde van Joey van Aken aan blij te zijn met het plan zoals het er nu ligt, maar de naam doet volgens Van Aken geen recht aan het stuk. "Wij zouden het liever een promotieplan noemen." Daarnaast mist de PvdA duidelijke doelstellingen, zoals bij het gedeelte over Biobased of Agrofood. De Pvda ziet het liefst een toonaangevend lijstje met hele scherpe doelstellingen. "Zodat wij als Steenbergen weten welke bedrijven willen wij nu echt willen binnenhalen. Dat kan niet realistisch zijn, maar wel ambitieus."

Wethouder Vos geeft aan dat de gemeente voornamelijk wil inzetten op productiebedrijven en groothandels. Maar, de bedrijven moeten wel zorgen voor werkgelegenheid. Van Aken wil graag weten wat de concurrentiekracht is van de gemeente Steenbergen. "Als je kijkt naar het verleden zie je dat typische Steenbergse bedrijven, zoals Van Trier verhuist zijn naar omliggende gemeente. Wat maakt deze gemeente aantrekkelijker dan een plaats naast de A4?"

Plannen Zowel Steenbergen Anders als de Volkspartij raadde het college aan om naast al deze plannen ook gewoon borden langs de snelweg te plaatsen. "Je kan allemaal heel mooie plannen maken, maar je kan heel simpel een bord plaatsen. Al krijg je maar één of twee klanten ermee, dan heb je al winst gemaakt", aldus Michel Lambers (Volkspartij). De offerte hiervoor is volgens de wethouder al aangevraagd.

Joey van Aken liet weten niet zoveel te zien in de borden en flyers. Hij ziet liever dat er concreet naar bedrijven toe wordt gestapt en dan het liefst bij grote bedrijven/multinationals. Tim Huisman van Steenbergen Anders noemt het grootheidswaanzin van de PvdA en vindt daarin steun bij D66. "Waarom zou je één multinational willen, als je ook tien kleinere bedrijven kan plaatsen. Als het dan slecht gaat met één bedrijf, blijven er nog negen over", aldus Eric van der Spelt (D66).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief