Minister Grapperhaus: 'Alle evenementen verboden tot 1 juni'

Minister Grapperhaus: 'Alle evenementen verboden tot 1 juni'

  Politiek

STEENBERGEN -  Alle samenkomsten en evenementen worden verboden tot 1 juni en daarbij geldt geen ondergrens van honderd mensen meer. Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus maandagavond bekendgemaakt na afloop van een crisisoverleg met alle betrokken ministers. Dat betekent voor Steenbergen onder andere dat evenementen zoals Bevrijdingsdag en de activiteiten rond Koningsdag dit jaar niet doorgaan. "We hebben afgelopen weekend allemaal de beelden gezien van volle stranden. Dat is een asociale manier van omgaan met maatregelen. Het kost levens", stelde Grapperhaus.


De bestaande afspraken die tot 6 april golden, worden daarom nu nog verder aangescherpt. Met deze maatregelen wil het kabinet de ouderen en kwetsbaren beschermen én men wil zo voorkomen dat het zorgstelsel overbelast raakt, ook op de intensive care. Het kabinet heeft drie maatregelen genomen, waarbij het verbieden van alle samenkomsten en evenementen tot en met 1 juni wellicht de ingrijpendste is. "Ik snap dat dit hard kan aankomen, maar als we het coronavirus willen controleren dan hebben we geen keus", stelde minister Ferdinand Grapperhaus. "Mensen kijken uit naar een leuk uitje, maar dat gaat nu niet."

Groepsverbod

Daarnaast heeft het kabinet besloten om maatregelen te treffen waarmee de bestaande maatregelen beter gehandhaafd kunnen worden. "Met die nieuwe maatregelen kunnen burgemeesters specifieke locaties sluiten als dat noodzakelijk is, Denk aan stranden, parken of campings." Maar, daarbij kan het ook gaan om winkels. "Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid." De burgemeester kan ook een verbod opleggen op groepsvorming in bepaalde wijken of straten. "Een groepsverbod geldt dan voor drie of meer personen die geen anderhalve meter afstand kunnen houden. Daarbij maken we wel een uitzondering voor jonge kinderen. Zij mogen nog wel buiten blijven spelen, maar gebruik daarbij wel je gezonde verstand." 

Boetes

Om al die maatregelen kracht bij te zetten, mag een  burgemeester forse boetes opleggen. Dat geldt voor organisaties en winkels die zich niet aan de regels houden, maar ook voor mensen individueel. En volgens Grapperhaus gaat het daarbij om hoge bedragen. "Bij bedrijven gaat het om 4000 euro, bij individuelen om 400 euro."

Quarantaine

Minister Hugo de Jonge kondigde eveneens verscherpte maatregelen aan. Zo worden de eisen rondom quarantaine strenger. Als één persoon koorts heeft in een gezin, moet het gehele gezin voortaan thuis blijven. Hij riep daarnaast kappers en nagelstudio's op om te sluiten omdat zij fysiek contact hebben met anderen. "Andere beroepen waarbij dit het geval is, zoals fysiotherapeuten, roep ik op om zoveel mogelijk te doen via beeldbellen en anders alleen op indicatie van de huisarts."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief