Carl Huybrechts leidde vrijdag een talkshow over de GP Adrie van der Poel. FOTO EUGÈNE DE KOK
Carl Huybrechts leidde vrijdag een talkshow over de GP Adrie van der Poel. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Het is duidelijk dat we met deze mensen verder willen'

Door: Eugene de Kok Sport

HOOGERHEIDE - Grote veranderingen moeten bezoekers van de GP Adrie van der Poel zondag niet verwachten. Het parcours is op een paar kleine wijzigingen na hetzelfde als vorig jaar en het programma is eveneens vrijwel identiek aan voorgaande edities.

Zondag zijn er achtereenvolgens wedstrijden voor junioren (start is om 10.00 uur), heren U23 (11.20 uur), elite dames (13.30 uur) en de elite heren om 15.00 uur. Op zaterdag keurt de wielerbond het ruim drie kilometer lange parcours waarna de renners kunnen trainen. “We hopen op mooie, spannende wedstrijden”, zei voorzitter Jan Prop van het organisatiecomité vrijdag tijdens een pers- en sponsorbijeenkomst in een vol Non Plus Ultra.

Gasten

Wat wel is veranderd is ten opzichte van vorig jaar is de VIP-tent. Door de grote vraag van sponsoren is deze nog iets groter dan vorig jaar. Er is ongeveer 500 vierkante meter extra toegevoegd. Er is nu plaats voor ruim 1700 gasten. Vrijdag bleek weer dat het evenement een grote groep trouwe sponsoren heeft, maar ook nog altijd nieuwe namen aantrekt. “We willen bekender worden en veldrijden is daar een uitermate goed middel voor. We zijn vereerd dat we deel kunnen uitmaken van deze organisatie”, zei een vertegenwoordiger van het Japanse bandenmerk Toyo Tires dat zich voor drie jaar heeft verbonden aan de GP Adrie van der Poel.

Internationaal

De Rabobank West-Brabant is al sinds het begin sponsor van het evenement. “We begonnen 21 jaar geleden met het idee om de gemeente Woensdrecht op de kaart te zetten. Nu is het een groot internationaal evenement. Ik ben blij dat we erbij betrokken zijn”, liet bankdirecteur Ed Vreman weten. Wethouder Hans de Waal knikte instemmend. “Vroeger waren we als Woensdrecht bekend vanwege de kruisraketten, nu zijn we de wielergemeente van Nederland.”

Ondersteuning

De sponsoren vinden het onder meer belangrijk dat de GP iets doet aan duurzaamheid. Zondag lopen er daarom opnieuw zogenaamde ecoteams van studenten van het Zuidwesthoek College rond, die het plastic en ander afval langs het parcours opruimen. Ook krijgt het eten dat niet opgaat in de VIP-tent ‘een tweede leven’. Ook op ander vlak laat de GP zich zien. Zo organiseert het comité al twee jaar het evenement Uniek Sporten voor mensen met een beperking en zorgt ze voor ondersteuning bij het Wielerweekend Calfven.

Flanders Classics

De GP Adrie van der Poel is de finale van de wereldbeker. De organisatie van het crosscircuit is onlangs overgenomen door Flanders Classics, een bedrijf dat meerdere klassiekers onder zijn hoede heeft en de wereldbeker veldrijden wil hervormen. “Het is een fantastische sport, maar het veldrijden heeft het niet makkelijk. Je kunt het niet meer organiseren op de manier waarop het twintig of dertig jaar geleden ging”, zei CEO en oud-basketballer Thomas Van den Spiegel. Volgens hem maakt Hoogerheide grote kans om deel uit te maken van de wereldbeker nieuwe stijl. “Het is de UCI die zich hierover uitspreekt, maar het is duidelijk dat de kaarten heel goed liggen voor Hoogerheide. Dat is ook niet raar, aangezien de wedstrijd al meerdere keren is uitgeroepen tot de beste van het circuit. Jan Prop en Adrie van der Poel hebben ook meteen contact opgenomen toen wij het in handen kregen en aangeboden om mee te denken. Ik had gewild dat iedereen dat had gedaan.” Duidelijkheid over de nieuwe wereldbeker is er na het wereldkampioenschap in het Zwitserse Dübendorf. “Maar het is duidelijk dat we met deze mensen verder willen in de toekomst.”

Spannend

Door de zege van Eli Iserbyt, zondag in het Franse Nommay, is er nog niets beslist en strijden de coureurs in Hoogerheide om de eindzege in het klassement van de wereldbeker. “Het is tot op het laatste moment spannend”, aldus Prop.

Meer informatie over de wedstrijd van zondag is te vinden op de website www.gpadrievanderpoel.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief