Foto: Flickr.com/dordrecht-holland

Met een beetje geluk is de supermaan dinsdagavond goed te zien

  Weer

STEENBERGEN - Vorige maand was de super-bloed-wolfmaan goed te zien. Geldt dat dinsdagavond ook voor de supermaan? Met een beetje geluk wel!


Volgens Weeronline trekken er vanavond enkele wolkenvelden over, maar zijn er ook opklaringen. Het beste moment om de supermaan te bekijken is in de eerste helft van de avond, want dan lijkt de maan het grootst. "De maan staat op dat moment laag aan de horizon. Optisch gezien wordt de maan kleiner wanneer deze hoger aan de hemel komt te staan", aldus Weeronline

De supermaan verschijnt volgens Weeronline op het moment dat het nog licht is op, namelijk om 17.48 uur. Op dat moment is de maan nog niet goed te zien en is het beter om te wachten tot het donker is. De zonsondergang start dinsdag om 18.03 uur en het duurt tot ongeveer 19.53 uur tot het helemaal donker is.

Om de 29 dagen bereikt de maan een minimale afstand tot de aarde. Als dat moment samenvalt met een volle maan is sprake van een supermaan. Dit is ongeveer drie keer per jaar. De maan lijkt op dat moment extra fel en groot. Dit komt doordat het hemellichaam tijdens een supermaan dichter bij de aarde staat dan bij een gebruikelijke volle maan.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES