Weerbericht Steenbergen: regenachtig herfstweer in aantocht
Er worden veel regenbuien voorspeld.
Er worden veel regenbuien voorspeld. (Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl)

Weerbericht Steenbergen: regenachtig herfstweer in aantocht

  Weer

STEENBERGEN - De afgelopen weken hebben we genoten van heerlijk zomers weer, maar daar lijkt vanaf vandaag een einde aan te komen. De rest van de week zullen wolken het weerbeeld overheersen. Gecombineerd met buien en stevige wind betekent dit het begin van een herfstachtige periode. 


Vandaag zijn er vooral veel wolken te zien, maar af en toe is er nog ruimte voor de zon. Er is kans op een enkele bui. Met gemiddeld 19 graden is het al kouder dan de afgelopen tijd. Er staat een matige wind vanuit het westen- tot zuidwesten. Deze is langs de kust wat krachtiger. Vannacht blijft het in het zuiden overwegend helder. 

Herfstachtig weer
De rest van het week kunnen we er op rekenen op redelijk wat plensbuien. Vanuit het westen neemt de bewolking toe. Het zal af en toe stevig doorregenen, maar er zijn ook overwegend droge momenten. De maximumtemperatuur zal oplopen tot ongeveer 20 graden. Als kan dit tijdens een hevige regenbui dalen naar 16 graden. Donderdag wordt er een stevige wind verwacht met daarbij kans op hagel en onweer. Dit is wel de perfecte dag om te genieten van 'Hollandse' luchten met stapelwolken die boven het landschap uittorenen. Nog maar enkele regenbuien trekken op vrijdag over het land. Toch blijft het met temperaturen onder de twintig graden koud voor de tijd van het jaar. Het weekend blijft ook wisselvallig met kans op buien. Toch zullen er ook enkele zonnige momenten zijn. Het weerbeeld bestaat ook volgende week uit veel wolken met buien. 

Derde hittegolf van het jaar
Op vrijdag 23 augustus begon alweer de derde hittegolf van deze zomer. Tot en met vorige week woensdag konden we genieten van tropische warmte van 30 graden of hoger. Deze zomer is wisselvalliger geweest dan vorig jaar toen er een langdurige droogteperiode heerste en de langste hittegolf ooit in Brabant werd opgetekend. Deze zomer tellen we al drie hittegolven in Brabant. De warmste was in juli, toen de magische grens van 40 graden voor het eerst in Nederland werd bereikt en overschreden.

Qua gemiddelde temperatuur staat de zomer van 2019 (berekend aan de hand van KNMI station Eindhoven) tussen de grote jongens. De zomer van vorig jaar, 2018, is de warmste ooit met 19,8 graden. Op de tweede plek zomer 2003 met 19,3 graden en derde de zomers van 1976 en 2018 met 19,1 graden. De huidige zomer zal 1976 en 2003 wel passeren. Ze gaat runner-up worden, close achter zomer 2018. Dat is net te veel. Maar de toon is gezet voor de komende jaren: tuimelende verse warmterecords, een toenemend aantal veertigers en zomers die heter en heter worden.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief