Herfst van start met grauw en regenachtig weer
Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl

Herfst van start met grauw en regenachtig weer

  Weer

STEENBERGEN - De herfst is maandagochtend in stijl begonnen. Regengebieden trekken over ons land. Met 18 tot 20 graden is van koud herfstweer echter nog geen sprake. 


Maandagochtend is de astronomische herfst grauw en regenachtig van start gegaan. In delen van het land is het tijdelijk droog, maar vanuit het zuidwesten volgen nieuwe buien. Dat meldt Weeronline. In de middag komt op steeds meer plaatsen tóch de zon nog even tevoorschijn. Wel zijn er ook flinke stapelwolken en lokaal komt een bui tot ontwikkeling. Ondanks het wisselvallige weer is het zacht met 19 à 20 graden.

Dag en nacht even lang

Op de eerste dag van de astronomische herfst staat de zon loodrecht boven de evenaar. Hierdoor duren de dag én de nacht overal ter wereld even lang. De dag begint zodra de zon boven de horizon uitkomt en eindigt als de zon weer onder de horizon verdwijnt. Doordat het al licht wordt voordat de zon opkomt is de periode met daglicht nog steeds iets langer dan 12 uur. Per dag wordt het nu vier minuten minder lang licht. Na vandaag zijn de dagen dus korter dan de nachten.

FOTO: Wesley van der Linde/GroenNieuws (Tekst gaat verder onder de foto).


Vooruitzichten

Volgens Weeronline blijft het komende dagen herfstachtig met regelmatig buiengebieden en weinig zon. Koud wordt het niet; de maximumtemperatuur ligt rond de 20 graden. Het enige wat ontbreekt voor écht herfstweer is een onstuimige wind. Deze week is de wind meestal slechts matig tot vrij krachtig.

(Tekst gaat verder onder de foto).

Klimatologisch en astronomisch

Niet iedereen ziet vandaag als de officiële start van de herfst. Voor de weerkundigen begon de herfst op 1 september. Vandaag is de astronomische herfst van start gegaan. Officieel gaat de herfst in op 21 september.

De astronomische herfst gaat rond 23 september van start omdat de zon dan precies boven de evenaar staat waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Volgens de klimatologische indeling begint de herfst al op 1 september. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief