Zon draait overuren: eerste officiële warme dag van 2020 én warmste 6 april ooit
Foto: Wesley van der Linde

Zon draait overuren: eerste officiële warme dag van 2020 én warmste 6 april ooit

  Weer

STEENBERGEN - Het weerstation in De Bilt tikte maandag voor het eerst dit jaar de twintig graden aan en daarmee is het de eerste 'warme dag' van het jaar. Niet veel later werd zelfs 22,3 graden gemeten en daarmee is het meteen ook de warmste 6 april ooit. Het weerstation in het Limburgse Arcen meldde zelfs 23,3 graden. Het vorige warmterecord op 6 april stond op 21,1 graden en dateert uit 1960.


Gemiddeld is de eerste officiële warme dag op 17 april. Daarmee zijn we dit jaar dus vroeg. Maar het kan nog vroeger, in 2017 noteerde De Bilt al op 30 maart de eerste twintiger. De vorige keer dat de thermometer in De Bilt 20 graden of meer aanwees was op 13 oktober 2019. Het werd toen 22 graden.

Hogere versnelling

Ook de komende dagen blijft het lekker. Dinsdag wordt het wel iets minder warm dan maandag, maar woensdag schakelt de lente alweer door naar een hogere versnelling. Het kan dan maar liefst 20 tot 24 graden worden en de zon schijnt vaak uitbundig. Normaal is het 10 tot 13 graden.

Cruciaal

Normaal gesproken zitten parken en terrassen ook vol op dit soort dagen, maar dat is dit jaar uiteraard niet het geval vanwege de coronacrisis. Zowel gemeente als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen mensen om níet massaal de natuur en dorp of stad in te gaan met dit goede weer. Afstand houden en binnen blijven is immers cruciaal.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief