Pinksterweekend zonovergoten en warm; pas op voor de zon!

Pinksterweekend zonovergoten en warm; pas op voor de zon!

  Weer

STEENBERGEN - Het Pinksterweekend wordt zonnig en droog met temperaturen tussen 20 en 25 graden. Dat steelt meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline. Dat betekent op Tweede Pinksterdag heerlijk weer voor op het terras, maar Van Wezel geeft wel een waarschuwing mee. "Probeer drukte te vermijden en kijk ook een beetje uit voor de zon. Tussen 12.00 en 15.00 uur is de UV-Index 6-7 en kan je snel verbranden."


Wie van zon houdt, zit gebakken dit weekend. Het aantal zonuren per dag kan oplopen tot wel 15 uur. Het weer voor het Pinksterweekend is op alle drie de dagen nagenoeg hetzelfde met 24 tot 25 graden in Zuid-Nederland. Wel is er sprake van een hoge zonkracht tussen de 6 en 7. "Bij UV-Index 6-7 is het zeer verstandig jezelf goed in te smeren. Een onbeschermde huid kan al in een kwartiertje verbranden."

Koudste en warmste Pinksteren uit het verleden

De warmste en zonnigste Pinksteren ooit gemeten kan niemand zich meer herinneren. In het jaar 1903 bedroeg de gemiddelde maximumtemperatuur over beide dagen in De Bilt 29,3 graden. Daarbij scheen de zon in twee dagen tijd meer dan 28 uur!

De koudste Pinksteren sinds 1901 beleefde Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pinksteren 1940 kende een gemiddelde maximumtemperatuur van slechts 11,8 graden. Op Tweede Pinksterdag werd het zelfs slechts 10,2 graden.

Kletsnat was Pinksteren in 2011. Op Pinkstermaandag dat jaar viel in De Bilt bijna een maandsom aan regen. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief