Afbeelding

Verblijf in het groen? Een tekencheck doen! Voorkomen is beter dan genezen

Algemeen

THOLEN – Iedereen heeft tegenwoordig wel gehoord van de ziekte van Lyme. Toch is het nog steeds een ondergeschoven kindje. Het aantal slachtoffers neemt echter nog elk jaar toe. Marja Visser uit Tholen kreeg er in 2001 mee te maken en heeft nu pas hoop dat het kreng echt weg is. Om andere mensen leed te besparen, is ze actief voor Stichting Tekenbeetziekten (STZ).

Toen Marja Visser in 2000 met haar hond in de Pluumpot ging wandelen, had ze niet gedacht dat daar teken konden zitten. Ze kwam uit de Randstad en op Tholen waren die vast niet te vinden, dacht ze….Dat kwam echter heel anders uit. Na een eerste tekenbeet volgde een tweede. En toen begon de lijdensweg. Ze kreeg griepverschijnselen en felle pijn in haar rug en linkerbeen. De arts dacht aan ischias. Visser: “Het werd gewoon niet herkend. Er kwamen steeds meer klachten bij. Pas veel later in het Radboud (Nijmegen) werd het (h)erkend als de ziekte van Lyme. De medicatie begon dus veel te laat en er volgden jaren van antibioticakuren, revalidatie en weken met dagelijkse infuus met daarnaast natuurlijke medicatie. Pas in 2012 leek het overwonnen te zijn. Nu pas krijg ik hoop dat het kreng helemaal weg is.”

Misverstanden Er is nog steeds veel te weinig kennis over de complexe ziekte, die soms zelfs tot de dood of zelfdoding kan leiden. Mensen denken nog vaak dat de teken uit bomen vallen. Dat klopt niet. De ellendige beestjes, die naast Lyme ook nog andere ziekte kunnen veroorzaken, leven in een vochtige humuslaag in de natuur. Van daar uit kunnen ze tot 1,5 m omhoog klimmen en op hun slachtoffers overlopen. Dat kunnen mensen zijn maar ook honden, katten of paarden. Mensen zijn er wel het meest gevoelig voor om ziek te worden. Iedere natuurbezoeker loopt risico, maar vooral kinderen, senioren en groenwerkers worden als risicogroep genoemd. Een ander wijdverbreid misverstand is de manier om de teken aan te pakken. Gebruik geen zeep, olie, vuur of andere prikkelende stoffen. Dat veroorzaakt een schrikreactie waardoor (een besmet) dier direct de ziekmakers in de bloedbaan spuit en dan is het kwaad geschied. Zorg altijd dat je een goede tekenverwijderaar (te koop bij STZ) bij je hebt, zodat je de teek meteen na vondst veilig kan verwijderen. Elke keer als je in de natuur bent geweest, moet je een tekencheck doen. Nog beter is een tekenbeet voorkomen. Lange broek, lange mouwen en een pet zijn efficiënt. DEET kan ook helpen. Meer tips lees je op de website. Teken komen niet alleen in bossen voor maar ook in duinen, bosschages en zelfs in je tuin.

Stichting Tekenbeetziekten Er is een Lymeziekte Expertisecentrum in oprichting waar onderzoek gedaan kan worden en patiënten terecht kunnen voor behandeling. STZ is hier nauw bij betrokken. Helaas wordt er nog te weinig geld voor goed onderzoek beschikbaar gesteld. De stichting houdt zich daarom bezig met fondswerving daarvoor, maar ook met voorlichting aan publiek o.a. op scholen. Het beestje heeft nauwelijks natuurlijke vijanden en is niet uit te roeien. Marja is sinds 2010 bestuurslid van STZ en heeft o.a. als webredacteur de sociale media in haar takenpakket. “Ik wil me graag dienstbaar opstellen naar mensen om deze vreselijke ziekte te voorkomen en te bestrijden. Kijk vooral op www.tekenbeetziekten.nl of mail naar voorlichting@tekenbeetziekten.nl als u wilt helpen bij ons belangrijke werk”.

BIJDRAGE FRITS SIMONS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief