Afbeelding

George de Leeuw vindt het soms frustrerend om oppositiepartij te zijn

Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK – Ruim twee jaar geleden kwamen er zeven nieuwe raadsleden in de gemeenteraad van Tholen. De Thoolse Bode heeft ze destijds allemaal bezocht. Hoe vergaat het de nieuwelingen? Viel het mee of juist tegen? Welke plannen hebben ze nog in hun boezem? Vandaag: George de Leeuw

George de Leeuw is 59 jaar, gehuwd met Carino Goossens en van beroep financieel adviseur en mediator bij erfenissen, echtscheidingen, onteigening e.d. Voorheen was hij bankier. Hij woont samen met zijn man in de polder tussen Sint-Maartensdijk en Stavenisse. Hij behoort tot de ABT (Algemeen Belang Tholen).

Waarom bent u de politiek ingegaan? "Ik had als bestuurder van de Stichting Platform Leefbaar Tholen al veel te maken met de lokale politiek. Toen Scaldis Naturalis werd overgedragen, besloot ik me beschikbaar te stellen als raadslid voor de ABT. Ik wilde het niet alleen bij woorden laten maar ook actief meedoen om sommige zaken anders te krijgen."

Wat zijn uw ervaringen met het raadswerk? "Over het algemeen ben ik positief. Al is het wel frustrerend als er niet naar je geluisterd wordt als oppositiepartij en later blijkt dat het dan toch weer op de agenda moet komen. Je hebt het aan zien komen zoals bij de Jeugdzorg en bij de financiën. En later moeten men er dan toch weer op terugkomen. In de tussentijd had het allang opgelost kunnen zijn. Het mooie was dat ik voorzitter werd van de commissie Bestuurszaken en daardoor gemakkelijk ingang heb gevonden naar het gemeentelijk apparaat. Of het nou om de burgemeester, wethouder of ambtenaren gaat, ze staan allemaal voor je gereed en je krijgt snel antwoord op je vragen en voorstellen."

Wat heeft u verrast? "Als burger heb je een mening over tal van zaken. Als je als gemeenteraadslid de stukken leest, die nodig zijn voor het beleid en de besluiten, kom je erachter dat het allemaal veel ingewikkelder is dan je dacht. Je laat je dan echt meer door de feiten leiden zodat je mening daardoor nogal eens veranderd wordt door de werkelijkheid."

Wat zijn uw diepte- en hoogtepunten? "Het hoogtepunt voor mij was dat ik voorzitter werd van de commissie bestuurlijkzaken. Je bent overal bij en wordt overal bij betrokken. Het dieptepunt was dat wij als oppositie uit protest de gemeenteraadsvergadering verlieten. Wethouder Harmsen gaf geen antwoord op onze vragen. De rest van de gemeenteraad en B&W vergaderden gewoon door en namen besluiten. Dat vond ik echt minachting van de oppositie."

Welke ambities heeft u nog? "We gaan als ABT nog meer benadrukken dat de financiële positie van de gemeente helemaal niet zo rooskleurig is. De reserves zijn aangesproken en het wordt nu tijd dat er keuzes gemaakt moeten worden. We maken ons er hard voor dat de burgers er veel meer bij betrokken moeten worden door middel van een referendum. Anders verliezen we onze zelfstandigheid en worden we een artikel 12 gemeente."

BIJDRAGE FRITS SIMONS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief