Afbeelding

Sculptuur ‘Croissance et Movement’ van Jan Kettelerij naar Keukenhof

Algemeen

THOLEN - Beeldend kunstenaar Jan Kettelerij uit Tholen zat afgelopen zomer een maand lang elke dag in een stoffige steengroeve in het Belgische Sprimont. Tijdens het Internationaal Beeldhouwerssymposium dat daar plaatsvond, werkte hij tien uur per dag aan zijn kunstwerk dat sinds vorige week op 's werelds grootste voorjaarspark 'De Keukenhof' te bewonderen is.

De ruim twee meter hoge sculptuur is gehouwen uit Belgisch hardsteen en weegt meer dan een ton. Het kunstwerk draagt de naam 'Croissance et Movement', wat 'Groei en Beweging' betekent. Volgens Jan Kettelerij had het oorspronkelijk helemaal geen naam, maar werd die tijdens het symposium in Sprimont door zijn vrouw aan het beeld gegeven. "Sprimont ligt in het Franstalige Wallonië, en ik spreek zelf geen Frans. Mijn vrouw wel, vandaar", aldus de beeldend kunstenaar.

"De Keukenhof benaderde mij met de vraag of ik iets had dat paste bij het thema 'groei'. Ik dacht gelijk aan het beeld dat ik afgelopen zomer in de steengroeve maakte. Door de vormen en de grootte van de sculptuur was die perfect voor het thema groei. Jan vertelt dat zijn vrouw vaker de namen van zijn werk bedenkt: "Mijn vrouw is daar veel creatiever in dan ik. Ik ben beter in het maken van kunst."

Passie

Jan Kettelerij heeft zijn hele leven al een passie voor kunst. "Als kind had ik al een grote interesse voor kunstgeschiedenis en architectuur. Dat waren mijn hobby's en ik ging zowat alle kunstmusea af," vertelt hij. De Tholenaar volgde een lerarenopleiding en werkte als docent handarbeid bij het Prins Mauritscollege in Middelharnis. Jan volgde ook een studie aan de kunstacademie. "Die tijd heeft een grote invloed gehad op mijn kijk op kunst", vertelt hij.

Jan vertelt hoe hij voor zichzelf begon: "Op een gegeven moment raakte ik in gesprek met een beeldhouwer. Ik wilde groter gaan denken en begon daarom een atelier aan huis." Later verhuisde de beeldend kunstenaar zijn attelier naar een schuurtje in Halsteren. Daar werkt hij tot op de dag van vandaag aan abstracte sculpturen en objecten. Zijn inspiratie haalt hij uit het Zeeuwse landschap en organische vormen.

Abstract

 

Abstract

Jan maakt het liefst abstract ruimtelijk werk. Hij motiveert: "Ik maak geen poppetjes. Neem bijvoorbeeld een kind op een bankje. Wie daar ook naar kijkt, ze zien altijd hetzelfde: een kind op een bankje. Het mooie van abstracte kunst is juist dat die meerdere betekenissen kan hebben. De ene persoon ziet er niet hetzelfde in als de ander." De beeldend kunstenaar legt uit: "Je kunt rondjes lopen om abstracte kunst en steeds iets anders zien, omdat elke kant van het beeld op een andere manier bewerkt is. De ene kant heeft strakke geometrische lijnen en de andere zijde is bijvoorbeeld ingegraveerd of opgeschuurd." Volgens Jan is het de combinatie van een geometrisch lijnenspel en organische vormen, die maakt dat een kunstwerkt 'spreekt'.

Expositie

Jan Kettelerij vormt samen met tientallen kunstenaars uit de regio de stichting 'Arsis Kunst en Sociëteit', die dit jaar haar vijftienjarig jubileum viert. De stichting exposeert daarom van negen augustus tot elf september in het Stadpaleis Markiezenhof in Bergen op Zoom. De expositie is dan elke dag van 11.00 tot 17.00 geopend.

BIJDRAGE BERND ENGELEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief