Afbeelding

Vier tennisverenigingen tekenen voor privatisering, voetbal en korfbal volgen spoedig

Gemeente Nieuws

THOLEN – De tennisverenigingen van Oud-Vossemeer,  Sint-Annaland,  Eegedima van Tholen en De Ruucstoppelen van Sint-Philipsland worden per 1 januari zelfstandig. Onder toeziend oog van Wethouder Van Dis en voorzien van zijn handtekening tekenden allen in de raadszaal van het gemeentehuis van Tholen op donderdag 10 december.

DOOR FRITS SIMONS

Wethouder van Dis riep iedereen een hartelijk welkom toe en memoreerde wat er de laatste jaren gebeurd was. Vanaf 2013/2013 is hier naar toe gewerkt. Er zijn verschillende bijeenkomsten geweest om tot een akkoord te komen. De gemeente moet bezuinigen, maar wilde dit doen in overleg met de betrokkenen. Toe groeien naar zelfstandigheid kan best moeilijk en lastig zijn. Alles moet straks in eigen beheer gebeuren. En dat geldt zowel voor de financiën als voor het onderhoud. Wel krijgen alle verenigingen een flinke startsubsidie, maar daarna moeten ze het zelf uitzoeken. De gemeente blijft wel de eigenaar maar de rest is voor de club. Van Dis: “We hadden het voorbeeld van tennisvereniging ‘Jacoba van Beieren’ uit Sint-Maartensdijk voor ogen, die al zeker tien jaar geprivatiseerd is en het loopt daar prima. Ik ben tevreden dat alles op een fijne en correcte manier heeft plaatsgevonden en dank jullie allemaal voor de goede samenwerking.” Later deelt de wethouder nog mee dat de gemeente op dit moment in gesprek is met de vertegenwoordigers van alle voetbalclubs en van de korfbal. De bedoeling is dat deze 1 maart 2016 zelfstandig zullen worden.

Ondertekening Telkens twee bestuursleden van de tennisvereniging togen naar de bureaus waar de betreffende formulieren gereed lagen ter ondertekening. Van Dis tekende zelf ook elke keer en zag er op toe dat alles op de juiste wijze volvoerd werd. Daarna volgden de felicitaties. Voorzitter Vincent de Jonge en secretaris William Quist van de Tennisvereniging Sint-Annaland: “De privatisering is een initiatief van de gemeente. We hopen natuurlijk dat het ons voordelen gaat opleveren, maar dat moeten we nog afwachten. We zijn een kleine vereniging met 90 leden en we moeten nu zelfredzaamheid gaan tonen en alles gaan onderhouden. Gelukkig hebben we eenmalig 24.000 euro van de gemeente ontvangen. Dat is per club verschillend omdat de staat van onderhoud van de banen niet overal hetzelfde is. De ledenvergadering ging unaniem akkoord en de contributie hoeft niet omhoog. We gaan nu eerst twee banen geheel of gedeeltelijk vervangen. De participatie is ingetreden en dit is in goed overleg gegaan.”

Risico's Van de tennisvereniging Oud-Vossemeer waren penningmeester Jacqueline Hol en secretaris Harald Jongeneelen aanwezig: “We hadden weinig keus. We werden uitgenodigd voor een gesprek en vanaf het begin is alles goed en eerlijk verlopen. Het gaat ons zeker voordelen opleveren. We moeten nu zelf alles goed op gaan zetten en kunnen niet meer terug op de gemeente vallen. Dat betekent dat we er samen uit moeten komen in onderhoud, vernieuwing, financiën, taakverdeling en beheer. Natuurlijk zijn er risico’s aan verbonden maar het positieve element overheerst. Er moet wel wat gaan gebeuren op Oud-Vossemeer want we zijn in enkele jaren teruggelopen van 100 naar 65. Minder jeugd, ouderen die ermee gaan stoppen en slapende leden die hun lidmaatschap opzeggen zijn de oorzaken. We gaan een cursus volgen om te leren hoe en op welke manieren we aan werving kunnen doen. We willen daarbij zeker de jeugd betrekken. Vooralsnog gaat de contributie niet omhoog. We hebben ongeveer 24.000 euro startgeld gekregen en dat moet kunnen lukken op onze accommodatie,die acht maanden per jaar in gebruik is.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief