Afbeelding

Gemeenteraad gaat akkoord met Kadernota

Gemeente Nieuws

THOLEN - De verschillende fracties in de gemeenteraad van Tholen zijn onlangs akkoord gegaan met de Kadernota. Daarin staat precies beschreven waaraan de komende tijd wordt gespendeerd en op welke onderwerpen de nadruk ligt. Onder andere de ABT en de PvdA diende een motie en een amendement in, maar beiden werden door de Thoolse gemeenteraad verworpen. De PvdA ging dan ook niet akkoord met de Kadernota, maar vanwege de grote meerderheid werd de nota toch aangenomen.

Iedere fractie kreeg vijf minuten de tijd om het een en ander uit de Kadernota toe te lichten, daarna mochten andere fracties daarover vragen stellen. Peter Kraamer van de SGP-fractie begon zijn betoog met: "Als de factoren tijd en geld niet bestaan, dan hebben we eigenlijk heel leuk werk!" Hij citeerde daarbij een oud-collega. "De boodschap die daarachter ligt is dat we bezig willen zijn met waar je hart ligt, maar dat we steeds weer geconfronteerd worden met de belemmeringen tijd en geld. We willen vooral bouwen aan een gemeente met een sociaal gezicht en economische potentie, aan een samenleving met samenhang, die veilig is en een goed onderhouden woon- en leefomgeving heeft. Maar we praten over het verdwenen dividend van Delta, over het tegenvallende accres, over de consequenties van Mei-circulaire en over de onzekerheden van de Decentralisaties en over meer uitkeringen."

Volgens Kraamer moet de gemeente tijd en geld vrijmaken voor de dingen die ze willen en moeten doen. Hij sloot zich dan ook aan bij wat al in de commissievergadering was besproken: "Niet wachten met eventuele ombuigingen tot Kadernota 2017, maar dit reeds van september tot december op papier te zetten."

Armoedebestrijding

Krista 't Hart stelde namens de SP-fractie vragen over de gelden van de WMO. "Het WMO overschot wordt onder andere gebruikt voor armoedebestrijding, maar waaraan wordt dit precies besteed?" De SP gaf aan dat ze bang zijn dat er bewust gekort wordt op de WMO, om geld over te houden. Rob Duijm van de CDA-fractie vroeg zich hierop af of de SP concrete voorbeelden heeft, maar die zijn er niet.

"Het is meer een angstig gevoel dat ons bekruipt en we horen natuurlijk van veel mensen dat ze gekort worden van zes tot twee uur", aldus 't Hart. In de Kadernota staat ook dat de gemeentelijke belastingen omhoog gaan, zoals de OZB-belasting. In 2016 stijgt de OZB met 2 procent, in 2017 is dat drie procent en in 2018 zelfs vier procent. "De SP is van mening dat de lasten van de burgers niet omhoog moeten, maar de uitgaven van de gemeente naar beneden."

Onvoorzien

De fractie van Algemeen Belang Tholen (ABT) diende een motie in om een post 'onvoorzien' in de begroting op te nemen. Daarin moest dan een bedrag worden gestort van 500.000 euro. De motie werd mede opgesteld door de PvdA, maar werd niet ondersteund door de rest van de fracties. "Met als achterliggende gedachte: als wij als raad bepaalde dingen anders willen zien, dat daar al op voorgesorteerd kan worden. Dat we eigenlijk al een bedrag gereserveerd hebben om een bepaalde invulling aan te geven in 2016."

Daarnaast wil de ABT-fractie graag zien dat de kosten voor handhaving, 360.000 euro, niet ten laste komen van de algemene reserves. Het geld zou gewoon uit de reguliere pot moeten komen, zo vindt Han van 't Hof. Ook diende hij nog een amendement in met betrekking tot de woonlasten, maar ook dit werd niet gesteund door de andere fracties.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief