Afbeelding

Gemeenteraad gaat akkoord met 110 procent bijstandsnorm

Gemeente Nieuws

THOLEN - De gemeenteraad van Tholen is akkoord gegaan met het nieuwe armoedebeleid. Het plan telt voor iedereen onder de 110 procent bijstandsnorm. Met het nieuwe plan wil de gemeente voorkomen dat inwoners tussen wal en schip geraken. Een aantal ontwikkelingen in de wetgeving op het gebied van werk en inkomen, de opdracht van het Rijk om een maatwerkvoorziening te treffen voor chronisch zieken en gehandicapten, toenemende armoede en de decentralisaties in het sociaal domein maakten het noodzakelijk om het beleid te actualiseren.

De gemeenteraad moest onder andere nog beslissen of het nieuwe armoedebeleid geldt voor mensen onder de 100, 110 of 120 procent van de bijstandsnorm. Het college van burgemeester en wethouders opperde om te kiezen voor variant twee, de 110 procent. De gemeenteraad ging daarmee akkoord. In de nota “Armoedebestrijding gemeente Tholen” zijn een aantal maatregelen opgenomen. Een van de maatregelen is het afschaffen van de reiskosten voor schoolgaande kinderen, daar tegenover staat de invoering van een collectieve ziektekostenverzekering voor minima en een introductie activeringsregeling Tholen, waaronder ook een kindpakket valt (in samenwerking met Jeugdsportfonds/jeugdcultuurfonds).

Krista 't Hart diende namens de SP-fractie een amendement in. "We willen geen wijziging in het beleid doorvoeren, maar we willen iets toevoegen zodat duidelijk wordt dat er extra aandacht is voor kinderen in armoede. Die extra aandacht is namelijk hard nodig." Het college liet weten het amendement over te willen nemen en dus werd er ook ingestemd door de gemeenteraad. De Christenunie diende een motie in. "Wij hebben waardering voor de nota, maar binnen de fractie vroegen wij ons af: Hoe bereiken we de doelgroep?", vertelt Bram van de Sande (Christenunie). "Het gaat hier om een beleidsnota die nog verder uitgewerkt moet worden, dus er is genoeg ruimte om voorstellen te doen." Zo wil de Christenunie duidelijk omschreven hebben waarop chronisch zieken en gehandicapten aanspraak kunnen maken. "Ook willen wij een concretere invulling van het kindpakket." Volgens Van de Sande rekent het college een bepaald bedrag voor het armoedebeleid, gebaseerd op een bepaald percentage dat daar gebruik van zal maken. "Wij draaien het graag om, want alle mensen die er aanspraak op kunnen maken, zouden dat moeten kunnen. Dat betekent dat we veel meer geld nodig zouden hebben."

De gemeente geeft al jaren meer geld uit aan armoedebestrijding dan ze begroot hebben. Zo werd het budget voor armoedebestrijding in de periode 2014-2018 vastgesteld op 341.000 euro. In 2012 bedroeg het daadwerkelijke bedrag dat uitgegeven werd 435.000 euro. En ook in 2013 en 2014 werd er teveel geld uitgegeven, respectievelijk 494.000 euro en 568.000 euro. De nieuwe maatregelen moeten er voor zorgen dat de gemeente weer het vaste bedrag van 341.000 euro gaat besteden aan dit onderwerp.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief