Afbeelding

Geen permanente bewoning in Het Baken

Gemeente Nieuws

SCHERPENISSE - Het staat nog niet vast dat de projectontwikkelaar van Het Baken te Gorishoek een deel van de appartementen mag verkopen voor permanente bewoning. De ontwikkelaar had daarvoor een verzoek neergelegd bij het college van burgemeester en wethouders. Zij hebben aangegeven in principe medewerking te verlenen aan het verzoek, maar daarvoor dient nog wel de planologische procedure te worden doorlopen.

De ABT-fractie stelde vragen omtrent het besluit van het college. Zij vroegen zich af of dit voornemen past binnen het bestaande bestemmingsplan en hoe dit te matchen valt met het handhavingstraject dat begonnen is op andere recreatieterreinen. Wethouder Van Dis antwoordde daarop dat het niet past binnen het bestemmingsplan, dit zou dan ook gewijzigd moeten worden. "Dit principebesluit heeft geen gevolgen voor het beleid ten aanzien van verblijfsrecreatieterreinen. Het verbod op permanente bewoning van recreatieverblijven zoals vastgelegd in de betreffende bestemmingsplannen blijft ongewijzigd gelden."

Er is geen sprake van een gewijzigd beleid. Volgens Han van 't Hof (ABT) wordt daarmee artikel 1 van de Grondwet geschonden. "Wij gaan er als ABT-fractie vanuit dat elke Tholenaar gelijk is. Als wij handhaven op recreatieterreinen, dan gaan wij niets vergunnen op recreatielocaties terwijl dat niet past in het bestemmingsplan." Daarnaast vroeg het ABT zich af of er geen sprake is van concurrentie met de bouwplannen van de gemeente. "Denk daarbij aan de woontoren te Sint Annaland of het mogelijke droomeiland met woontoren in Sint-Maartensdijk."

In de brief aan het college stelde Van 't Hof dat het college op de hoogte is van het sociaal leed dat ontstaat door het aanpakken van permanente bewoning, vooral bij de oudere bewoners. De wethouder reageerde hierop door te stellen dat het college inderdaad op de hoogte is van het leed. "Daarom hebben wij ook maatregelen opgezet om het leed te verzachten, met bijvoorbeeld de coulanceregeling. Huurders en eigenaren krijgen een aantal jaren de gelegenheid om te verkopen, dus het is geen meedogenloze handhavingsactie waarbij geen enkel oog is voor het leed wat bij sommigen is ontstaan."

De projectontwikkelaar wil de appartementen verkopen voor permanente bewoning, omdat hij ze niet verkocht krijgt als recreatieappartementen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief