Afbeelding

Gemeentewebsite ook voor blinden/doven

Gemeente Nieuws

THOLEN - De gemeente Tholen heeft op 15 juli het Drempelvrijcerticaat behaald voor een toegankelijke website. Het certificaat wordt uitgereikt als een website gebruikt kan worden door iedereen, dus bijvoorbeeld ook door mensen met een visuele beperking. “De gemeente Tholen heeft met het behalen van het certificaat een nieuwe stap gemaakt in het verbeteren van de digitale dienstverlening.”

DOOR REMKO VERMUNT

In de raadsvergadering van 16 juli werd er nog antwoord gegeven op vragen van de SGP over de toegankelijkheid van de website. “Wij hebben vernomen dat de website van de Gemeente Tholen niet voldoet aan de richtlijnen voor toegankelijkheid voor slechtzienden”, stelde Peter Kraamer. De nieuwe website is per 1 januari 2015 online gegaan. “In het begin van dit jaar heeft de raad vragen gesteld over de uitstraling van de website. Toen is door het college antwoord gegeven dat men gebonden is aan nieuwe landelijke regelgeving, waar de nieuwe website aan voldoet, en dat men daarmee beperkt is in keuzes.”

Aanpassingen De gemeente liet als antwoord weten dat een website het certificaat voor toegankelijkheid pas krijgt als de website door een onafhankelijke auditor is getoetst en toegankelijk is bevonden. Dat gebeurde op 13 mei 2015. Destijds werd door drempelvrij.nl aangegeven dat er nog een aantal kleine details aangepast moesten worden. In de maand juni werden deze aanpassingen doorgevoerd, waarmee het certificaat werd behaald.

Richtlijnen De website van de gemeente Tholen mag met het behalen van het certificaat vanaf afgelopen week het logo – in de vorm van een mannetje met drie sterren - van de stichting Drempelvrij dragen. De website is ook op de website van drempelvrij.nl geplaatst, met daarbij het behaalde certificaat. In dit register is ook het uitgebreide rapport over de website op te vragen en te bekijken. Net zoals gebouwen toegankelijk kunnen worden gemaakt, kan dat ook met websites worden gedaan. Dat gebeurt aan de hand van de toegankelijkheidsrichtlijnen van de internationale toegankelijkheidsstandaard Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0. Organisaties van de Rijksoverheid die vallen onder ministeriële verantwoordelijkheid zijn verplicht om aan deze webrichtlijnen te voldoen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief