Afbeelding

Payrollers krijgen geen vaste aanstelling

Gemeente Nieuws

THOLEN - De gemeente Tholen zet vijf mensen structureel in via een payrollingcontract. Dat blijkt uit het antwoord dat het college heeft gegeven op vragen van Jolanda Prins-Tromp (PvdA). Zij stelde de vragen naar aanleiding van een onderzoek van de NOS. Daaruit bleek dat 85 procent van de gemeenten gebruik maken van zogenaamde payrollcontracten.

DOOR REMKO VERMUNT

In de gemeente Tholen zijn er op dit moment 34 personen die zo’n contract hebben lopen. Vijf daarvan zijn vanwege recent ontstane vacatureruimte, lopende bezuinigingsopgave en organisatieontwikkelingen. Twee daarvan zijn op basis van subsidie, 1 persoon vanwege tijdelijk capaciteitstekort en 26 personen vanwege inhuur zwembadpersoneel voor het zomerseizoen. Volgens de gemeente gaat het om vijf mensen die structureel werk verrichten voor de gemeente. Hoewel de gemeente niet van plan is om payrollers structureel in te zetten, worden de vijf payrollers niet in dienst genomen.

“Slechts wanneer werk en capaciteit incidenteel niet in evenwicht zijn maken wij gebruik van tijdelijk personeel, in de vorm van payrolling of via andere vormen van flexibele arbeid.” De gemeente heeft als organisatie een bezuinigingsopgave van 20 fte voor 1 januari 2017. “Dat doen we zonder medewerkers te ontslaan. Natuurlijk verloop, efficiënter werken en interne mobiliteit moeten leiden tot het gewenste resultaat. Daarbij ontstaat echter in sommige gevallen frictie. Die frictie vangen wij op met tijdelijk personeel.” Het afbouwen van personeel via een payrollconstructie is dan ook voor de gemeente geen doel op zich. “ Wanneer frictie ontstaat tussen enerzijds het kwalitatief goed en efficiënt uitvoeren van taken en anderzijds het realiseren van de bezuinigingsopgave, maken wij gebruik van tijdelijk persoon. Bovendien is het in sommige gevallen aantrekkelijk om met een kern van vaste medewerkers te werken, met daaromheen een flexibele schil. Op die manier kan fluctuatie in de vraag efficiënt opgevangen worden.”

Mensen die met een payrollconstructie werken doen vaak hetzelfde werk als mensen in vast dienstverband, ze hebben alleen vaak niet hetzelfde CAO. Daardoor krijgen ze vaak minder betaald, hebben zij slechtere arbeidsvoorwaarden en kunnen zij makkelijker ontslagen worden. Deze constructies zouden zorgen voor oneerlijke concurrentie en uitbuiting. Het rijk heeft al uitgesproken payrollconstructies niet langer te gaan gebruiken, de lopende payrollcontracten worden afgebouwd, zodat er vanaf mei 2016 geen gebruik meer van wordt gemaakt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief