Afbeelding

Waterrijk Oesterdam mag meer woningen gaan bouwen

Gemeente Nieuws

THOLEN - Tijdens de commissievergadering werd het al duidelijk, de fracties van de verschillende partijen staan positief tegenover de uitbreiding van Waterrijk Oesterdam. Enkel de SGP liet weten dat zij niet in kunnen stemmen met het nieuwe bestemmingsplan, omdat het teveel indruist tegen de opvattingen. Door akkoord te gaan met het bestemmingsplan wordt een uitbreiding mogelijk van minimaal 75 en maximaal 140 recreatiewoningen.

DOOR REMKO VERMUNT

Mike Verweij, eigenaar van Waterrijk Oesterdam, wilde drie jaar geleden al een flexibeler bestemmingsplan om het park uit te kunnen breiden. Destijds werd er echter niet ingestemd met het plan. Eerst zou er tijd en energie gestoken worden aan het park aan de zuidkant van Sint-Maartensdijk (De Pluimpot). Wethouder Van Dis: “Destijds hebben we voorrang gegeven aan de zuidkant, maar het is altijd de bedoeling geweest dat beide plannen uitgevoerd gingen worden. Nu de Pluimpot op zich laat wachten is er voor andere plek om verder te ontwikkelen.” De eigenaar van de Pluimpot is op dit moment naarstig op zoek naar een investeerder, omdat er onlangs twee zijn afgehaakt.

Economie Toen Verweij te horen kreeg dat het bestemmingsplan niet werd goedgekeurd, is hij toch verder gegaan met de ontwikkeling van het park. “Hoewel dat niet altijd makkelijk was. We zijn van bouwer gewisseld, omdat de vorige failliet ging en er werd gewisseld van verkopende partij. We konden eigenlijk niet verder, omdat dit bestemmingsplan nodig was om in te spelen op de teruglopende economie.” Desondanks is de omzet met honderd procent gestegen en ook het personeelsbestand is verdubbeld. “We hebben nu zes fulltimers in dienst en twintig parttimers.” In de afgelopen jaren heeft Verweij met zeventien woningen het park uitgebreid. Er zijn op dit moment nog vier woningen in aanbouw en in totaal zijn er nu veertig woningen. Het leuke is dat je ziet dat kwaliteit overleeft in deze tijd. We hebben een hoop parken gezien die niet van de grond komen, maar je moet er aan blijven trekken. We willen niet inboeken op kwaliteit.”

Energieneutraal Ondanks de positieve woorden van de verschillende fracties, waren er ook een aantal kritische vragen. Zo wilde Cor Oudesluijs weten wat er na dit plan komt. “Dit plan ligt er al een paar jaar, wat wordt het volgende plan?” Ook Kees Slager van de SP nam het woord. “De gemeente Tholen heeft de wens uitgesproken om voortaan alleen nog maar energieneutraal te bouwen. In hoeverre gebeurt dat op het park?” Daar moest Verweij echter een niet erg bevrediging antwoord op geven. “De bouwers zijn daar een beetje huiverig mee.” Volgens Verweij is het lastig om woningen die niet permanent bewoond worden energieneutraal te maken. “We zijn wel aan het kijken of we de loods kunnen bedekken met zonnepanelen. Ons riool is in ieder geval wel zelfzuiverend.” De SP gaf wel aan, net als de SGP, geen voorstander te zijn van grootschalige projecten. “Maar we staan positief tegenover dit project. Dit gaat niet ten koste van de rust op het eiland. Het ligt mooi buiten de lawaaizone.”

Uitbreiding Op basis van het nieuwe bestemmingsplan is een uitbreiding beoogd voor Waterrijk Oesterdam met minimaal 75 en maximaal 140 recreatiewoningen. In het oude plan mocht uitgebouwd worden tot ongeveer 75 woningen. In totaal betekent dat er maximaal 215 recreatiewoningen op het park zullen komen. Ook het aantal ligplaatsen zal worden vergroot met 95 ligplaatsen. Dit betekent dat er in totaal 215 ligplaatsen in de jachthaven worden gerealiseerd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief