Afbeelding

Raad beslist over armoedenota

Gemeente Nieuws

THOLEN - De gemeente Tholen gaat het armoedebeleid herijken. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat de inwoners tussen wal en schip geraken. Een aantal ontwikkelingen in de wetgeving op het gebied van werk en inkomen, de opdracht van het Rijk om een maatwerkvoorziening te treffen voor chronisch zieken en gehandicapten, toenemende armoede en de decentralisaties in het sociaal maken het noodzakelijk om het beleid te actualiseren.

Op 16 juni heeft het gemeentebestuur de nota "Armoedebestrijding gemeente Tholen" vastgesteld. Daarin heeft het college alvast een aantal maatregelen opgenomen. Wat echter nog beslist moet worden, is voor welke groep mensen deze maatregelen precies zijn. De nota is dan ook voorgelegd aan de gemeenteraad en zij mogen beslissen of ze akkoord gaan met de maatregelen en of de matregelen dan gelden voor mensen die op 100 procent bijstandsnorm zitten, 110 procent of 120 procent. Het college heeft zelf aangegeven een voorkeur te hebben voor 110 procent.

De maatregelen die getroffen worden zijn gebaseerd op drie pijlers: preventie, participatie en passende ondersteuning. Een van de maatregelen in het nieuwe armoedebeleid is het afschaffen van de reiskosten voor schoolgaande kinderen, daar tegenover staat de invoering van een collectieve ziektekostenverzekering voor minima en een introductie activeringsregeling Tholen, waaronder ook een kindpakket valt (in samenwerking met Jeugdsportfonds/jeugdcultuurfonds).

"De herijking van het armoedebeleid heeft als beoogd maatschappelijk effect het bestrijden van armoede en het bevorderen van de participatie en zelfredzaamheid bij de meest kwetsbare inwoners van Tholen. Het invoeren van de activeringsregeling Tholen, waaronder een kindpakket en het invoeren van een nieuw beleid ten aanzien van de collectieve ziektekostenverzekering zijn belangrijke onderdelen van het nieuwe beleid", aldus de gemeente. Het armoedebeleid is volgens het college dan ook gericht op het wegnemen van belemmeringen zodat mensen weer kunnen participeren in de samenleving met als ultiem doel het verkrijgen van werk.

De gemeente geeft al jaren meer geld uit aan armoedebestrijding dan ze begroot hebben. Zo werd het budget voor armoedebestrijding in de periode 2014-2018 vastgesteld op 341.000 euro. In 2012 bedroeg het daadwerkelijke bedrag dat uitgegeven werd 435.000 euro. En ook in 2013 en 2014 werd er teveel geld uitgegeven, respectievelijk 494.000 euro en 568.000 euro. De nieuwe maatregelen moeten er voor zorgen dat de gemeente weer het vaste bedrag van 341.000 euro gaat besteden aan dit onderwerp. Kiest de gemeenteraad echter op 16 juli voor variant 1 met mensen met een inkomen tot 100 procent bijstandsnorm, dan is er een tekort van 52.000 euro, waardoor de gemeente dus of meer geld uit moet geven, of er moet bezuinigd worden op de kosten van de maatregelen. In het geval van variant 2 en 3 speelt de gemeente gelijk en komt de teller te staan op precies 0 euro.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief