De aanmeldzuil moet de wachttijden bij het gemeentehuis af laten nemen FOTO REMKO VERMUNT
De aanmeldzuil moet de wachttijden bij het gemeentehuis af laten nemen FOTO REMKO VERMUNT

Gemeente slaat digitale slag in dienstverlening

Door: Remko Vermunt Actueel

THOLEN - Het aanvragen van vergunningen, rijbewijzen, paspoorten en identiteitsbewijzen in de gemeente Tholen is vanaf nu een stuk makkelijker. Voorheen moest men naar het gemeentehuis komen voor een dergelijke aanvraag, maar vanaf nu kan dit ook digitaal worden aangevraagd.

Dat heeft wethouder Peter Hoek deze week bekend gemaakt. Naast het digitaal aanvragen van dit soort documenten heeft de gemeente Tholen ook een speciale aanmeldzuil geplaatst in het atrium van het gemeentehuis. "Dit is allemaal om de digitale dienstverlening voor de inwoners te verbeteren en de wachttijden te verminderen. Heb je een afspraak gemaakt dan hoef je je niet bij de receptie te melden, maar kan je laten dat je er bent middels de aanmeldzuil", vertelt wethouder Hoek.

Digitalisering

Het aanvragen van een aantal zaken kon al via de digitale manier, maar de gemeente Tholen heeft het aanbod hiervan enorm uitgebreid. Tal van zaken waarvoor je normaal naar het gemeentehuis moest komen, kunnen nu digitaal worden aangevraagd. Denk bijvoorbeeld aan een Verklaring Omtrent Gedrag, standplaatsvergunning, rolstoelparkeerkaart, het doorgeven van een verhuizing, een klacht indienen, bezwaar maken, etc. "Er is veel over te doen geweest en er was veel werk te verrichten", vertelt de wethouder. Inmiddels is er een ware inhaalslag gemaakt. "Dat wil niet zeggen dat je deze zaken niet meer bij de balie kan aanvragen, maar het kan nu ook digitaal wat het voor veel mensen makkelijker maakt." Aanvragen die jaarlijks terugkeren worden voortaan vooraf ingevuld, zodat alleen nog wijzigingen doorgegeven moeten worden.

Ontwikkeling
Voor sommige zaken moet je nog wel gewoon naar het gemeentehuis. "Zo kan je wel online een rijbewijs of paspoort aanvragen, maar je moet nog wel bij het gemeentehuis je foto afleveren en een handtekening zetten." De gemeente Tholen streeft ernaar om dit straks ook allemaal digitaal te laten verlopen. "Maar, daar wordt in het land nog mee getest." Daarnaast wil de gemeente het online aanbod dit jaar nog verder uitbreiden, met bijvoorbeeld de speelautomatenvergunning, gebruik openbare straat, parkeerontheffing aanvragen, grote evenementenvergunning, drank- en horecawetvergunning, horecaexploitatievergunning, ontheffing sluitingstijden, terrasvergunning en tot slot staat ook het digitaal aanvragen van subsidies gepland voor dit jaar. "Dat we het mogelijk maken om deze zaken digitaal aan te vragen, wil niet zeggen dat deze vergunningen makkelijker te verkrijgen zijn", legt de wethouder uit. "De manier waarop je ze aanvraagt wordt makkelijk, maar je moet aan dezelfde eisen voldoen. Het is net de Belastingdienst: 'Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker'."

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief