De toneelspelers van De Rederijkers blijven goed in hun rol. FOTO JOSIEN MATHLENER
De toneelspelers van De Rederijkers blijven goed in hun rol. FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

Publiek mee in web van list en bedrog

Door: Remko Vermunt Actueel

THOLEN – Toneelvereniging De Rederijkers hield zaterdag haar slotoptreden in gemeenschapscentrum Meulvliet in Tholen. Een week eerder traden de toneelspelers in de spotlights bij De Vossenkuil in Oud-Vossemeer. Met de klucht 'Hoezo Familie?' is er voor de vereniging een uitvoering uit de oude doos gehaald. Waar het blijspel voor de huidige generatie toneelspelers gloednieuw was, was het voor regisseur Betsy Gaakeer pure nostalgie, want 20 jaar geleden regisseerde zij precies dezelfde klucht.

De klucht van Edwin Woons betreft een blijspel in drie bedrijven en gaat over hebzucht en liefde. Dé ingrediënten voor een avond vol vermaak. De zaal in Meulvliet was dan ook goed gevuld met toeschouwers die wel zin hadden in een luchtige en met grappen en grollen gedompelde toneeluitvoering. Met enthousiasme brachten de negen acteurs de klucht ten tonele. Marleen van Oevelen vervulde met haar vertolking van freule Emma Dillenburg La Montagne een van de hoofdrollen. Met verve ging de 'eigenaresse van Huize Eikenhof' in haar rol op. Haar tante Liesje uit Wellington, Nieuw Zeeland (Angela Keur) kwam voor een maand bij haar logeren. Maar wat tantelief niet wist, was dat haar gewiekste nicht een gezin bij elkaar had verzonnen om de maandelijkse toelage die ze al jaren van haar krijgt te behouden. De freule kampte met financiële problemen en kon het geld goed gebruik.

Hardhandig
Om het gezin gestalte te geven, dwong de dame van stand op hardhandige wijze lokale groenteboer Sjaak Groen (Hans Vroegop) en deurwaarder Gerrit Baak (Michel Timmermans) om respectievelijk als butler Jochem en echtgenoot Jaap aan het complot tegen haar tante deel te nemen. Femke van Splunter nam de rol van dochter Anna op zich en hielp haar moeder aan de door haar gefingeerde zoon Walter, door de wat simpele groenteboerzoon Robin Groen (Bram Boogaard) te dwingen mee te doen aan het fraudespel van de freule. Dat vogelaar Bella (Jolanda Schot) en haar zus Albertine (Ester Bahnerth) op het landgoed verbleven maakte de situatie er niet makkelijker op. En Rosa Groen (Jackie van Nieuwenhuijzen), de dochter van de groenteboer, bleek nogal veel plezier te hebben in haar rol van rondwarend spook.

Web
Voor de toeschouwers er goed en wel erg in hadden waren ze meegenomen in een web van list en bedrog, want in al haar wanhoop wurmde Emma zich in vele bochten om haar misleiding niet aan het licht te laten komen. Dat haar geveinsde echtgenoot zich liever als haar echte partner zag en haar tijdelijke zoon verliefd werd op zijn nep zus zorgde voor extra lachwekkende obstakels. Toen tante Liesje ook nog het idee kreeg dat haar nicht een affaire had met de butler, liep het helemaal spaak. Alle toneelspelers wisten goed in hun rol te blijven en met plezier hun alter ego gestalte te geven. Voor Timmermans was het een terugkeer na een periode van gezondheidsproblemen en Van Nieuwenhuijzen diende haar rol in korte tijd eigen te maken omdat zij de oorspronkelijke rolspeler verving. Al met al liep de voorstelling voor de freule met een sisser af, gezien de butler ofwel de groenteboer haar ten huwelijk vroeg en met een aardig zakcentje over de brug kwam.

BIJDRAGE JOSIEN MATHLENER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief