Afbeelding
Foto: Frits Simons

Erepenning voor Bram vd. Sande en Chris Koopman

Door: Hanneke Marcelis Actueel

THOLEN – Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van Tholen van de raadsperiode 2014 – 2018 ontvingen Bram v.d. Sande en Chris Koopman de erepenning van de gemeente als blijk van grote waardering en erkentelijkheid voor de wijze waarop zij 12 jaar lang invulling hebben gegeven aan hun functie in de raad. Op de zilveren penning staat aan de voorzijde het wapen en aan de achterzijde de namen van de gedecoreerden.

DOOR FRITS SIMONS

Als altijd opende burgemeester Ger van de Velde de gemeenteraadsvergadering met een welkomstwoord en het ambtsgebed. Als stemcommissie om de rechtmatigheid van de verkiezingen vast te stellen en de geloofsbrieven te onderzoeken, werden benoemd: de raadleden J.M. Prins, A.C. 't Hart en Chr. Koopman. De voorzitter schorst hiervoor de raadszitting voor een tiental minuten. Daarna deelde Koopman mee dat alles in orde bevonden was, zodat de nieuwe raad benoemd kan worden voor de periode maart 2018 – maart 2022.

Terugblik en dankwoord burgemeester

Hierna kwam het belangrijkste agendapunt aan de orde nl. het afscheid van 7 raadsleden. Allereerst gaf de burgemeester een terugblik op afgelopen 4 jaar. Voor haarzelf waren de hoogtepunten haar eigen aanstelling als burgemeester van Tholen en de hartelijke ontvangst van 200 vluchtelingen. Vervolgens werden de 7 afscheidnemende raadsleden in hartelijk bewoordingen bedankt waarbij ieders kenmerkende stijl werd gememoreerd. Achtereenvolgens waren dat Chr. Koopman van de SGP, Bram v.d. Sande van de ChristenUnie, Gré Boelhouwers-Stigter van de VVD, Cor Oudesluijs van de ABT, Krista 't Hart van de SP, Jolanda Prins-Tromp van de PvdA en Kees Slager van de SP. Van de Velde sprak de hoop uit dat ze met een goed gevoel zouden kunnen terugzien op hun raadsperiode. Passend bij het afscheid werden ze allemaal in de bloemen en de wijn gezet.

Erepenning

De burgemeester haalde twee raadsleden in het bijzonder naar voren. Het waren Bram v.d. Sande en Chris Koopman omdat ze beiden 12 jaar in de gemeenteraad hadden gezeten. Omdat ze allebei al koninklijk waren onderscheiden voor hun vrijwilligerswerk, kregen ze de erepenning uitgereikt met bijbehorende oorkonde en speldje.

Het laatste woord

Elk raadslid kreeg kort het woord en deed dat op haar of zijn eigen wijze. Chr. Koopman nam afscheid met een cadeau van licht en Pasen voor iedereen. Bram v.d. Sande noemde van elke fractie wat hem was opgevallen. Gré Boelhouwers was trots op de VVD. Cor Oudesluijs wenst iedereen toe op te komen voor het algemeen belang. Krista 't Hart had geen idee gehad dat ze er mee zou moeten stoppen. Jolanda Prins was tevreden over het werk van de PvdA. Kees Slager vond dat er meer accent op het Thoolse landschap moest komen. Allemaal roemden ze de goede sfeer. Bijna iedereen kwam wel in een commissie terecht.

Fractievoorzitters

Als laatsten kregen de fractievoorzitters van alle politieke partijen het woord. Ze bedankten allemaal hun fractiegenoten en spraken uit dat ze hen zouden missen. De afscheidswoorden gingen gepaard met passende geschenken die soms ook de kleur van de partij weergaven zoals rode bloemen voor de SP. Soms werden ook anekdotes aangehaald en andere memorabele feiten. Tenslotte bedankte ook Rob Duijm van het CDA alle afscheidnemende raadsleden. Hij was de enige die niet van een partijgenoot afscheid moest nemen. Na de sluiting kon er nog worden nagepraat onder genot van een hapje en drankje.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief