Afbeelding

Thoolse coalitie bestaat uit SGP, VVD en ChristenUnie

Door: Remko Vermunt Actueel

THOLEN - Informateur Kees Bierens heeft dinsdagavond zijn aanbevelingen gedeeld met de lijsttrekkers van de Thoolse partijen. Conclusie: SGP, VVD en ChristenUnie (de drie grooste partijen) gaan de komende weken in gesprek met elkaar om te komen tot een nieuw gemeentebestuur. De drie partijen hebben samen een meerderheid in de raad met twaalf van de 21 zetels.

Bierens werd al voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart gevraagd als informateur en dat heeft er volgens hem voor gezorgd dat hij goed voorbereid de gesprekken kon voeren. Op 22, 23 en 26 maart heeft Bierens deze gesprekken gevoerd met alle partijen. “Ik heb dat in een constructieve, prettige en vertrouwelijke sfeer kunnen doen”, legt Bierens uit. 

Na de eerste gespreksronde werd Bierens één ding duidelijk: “Door partijen is een constante combinatie genoemd van SGP, VVD en ChristenUnie. Sommigen noemden deze drie partijen als dé invulling, anderen noemden deze drie als basis, met de eigen fractie als vierde partij.” 

Op 28 en 29 maart is de informateur in gesprek gegaan met de drie grootste partijen om een verdiepingsslag te maken. Eerst afzonderlijk en later in groepsverband en dat heeft uiteindelijk geleid tot deze conclusie. Daarnaast was het al langer de wens van de gemeente Tholen om met drie fulltime wethouders te werken, in plaats van vier. Met drie ervaren wethouders (Frank Hommel, Peter Hoek en Jan Harmsen) is dat volgens Bierens zeker een mogelijkheid. Omdat er één wethouder wegvalt, moeten de portefeuilles we worden herverdeeld. “Er zal tevens worden gekeken naar de portefeuille van de burgemeester. Met haar heb ik de afgelopen week ook gesproken.”

In hoofdlijnen hebben de drie partijen elkaar nu gevonden, de komende weken gaan ze dieper op de zaken in om tot een nieuw programma te komen. “We gaan het anders aanvliegen dan normaal”, vertelt Peter Hoek. “We willen nieuw elan uitstralen en veel opener besturen, zowel naar de raad als naar de samenleving. We willen het veel breder oppakken dan eerst, zodat alle partijen zich hierin kunnen vinden.”

Het nieuwe college moet op 19 april geïnstalleerd worden en de partijen beseffen dat de tijd dringt. “Daarom gaan we de komende weken twee tot drie keer per week met elkaar in gesprek.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief